DIJASPORA

DEN HAAG Preživjeli Srebreničani posjetili Ministarstvo odbrane Holandije

Saradnja na novoj istrazi o Srebrenici

Autor:A. Hu.

17.3.2016

Predstavnici udruženja bosansko-hercegovačkih građana u Holandiji "Preživjeli srebreničkog genocida juli 1995." posjetili su jučer Ministarstvo odbrane Kraljevine Holandije.

S najvišim predstavnicima ministarstva delegacija bh. udruženja razgovarala je o događajima u i oko Srebrenice iz jula 1995.godine, a nakon što je Jeanine Hennis-Plasschaert, ministrica odbrane Kraljevine Holandije nedavno naložila novu, proširenu istragu o Srebrenici.

Razlog su novi otkriveni detalji u jednoj dokumentarnoj emisiji na holandskoj nacionalnoj TV. Istragu će ponovo provesti NIOD (Holandski institut za ratnu dokumentaciju), kao i 2002 godine. Ovaj put će biti akcent na sve relevantne informacije u vezi zračne podrške UN snaga koja nije uslijedila za vrijeme napada srpskih snaga na enklavu Srebrenica.

- Na sastanku su dogovoreni dalji koraci saradnje Ministarstva Odbrane i NIOD-a, s jedne strane i ovog Udruženja s druge - rekao je Fahrudin Alić, predsjednik Udruženja "Preživjeli srebreničkog genocida, juli 1995 godine".

                                                                                  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.