DIJASPORA

HESSEN: Članovi Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj u projektu "Sigurnost za sve"

Prevencija kriminala

Autor:B. ŠIŠIĆ

22.3.2016

U njemačkoj pokrajini Hessen jos 2010. godine započela je sa radom radna grupa "Sigurnost za sve" (Arbeitskreis Sicherheit für Alle). Od prvog dana uključeni su i predstavnici Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ).

sa-akademije

Sa akademije

Kriminalna policija pokrajine Hessen (Hessisches Landeskriminalamt) inicirala je ovaj projekat u kojem ravnoprvano sudjeluju i u kojem su ravnopravno učešće uzeli i uzele pojedinci i organizacije stranaca koji žive i rade u Njemačkoj, a među njima su i predstavnici IZBNJ. Treba napomenuti da je ovo jedini projekat takvog tipa u cijeloj Njemačkoj. Njihov cilj je da se bave prevencijom u različitim oblastima, poput opšteg kriminala, ovisnosti o drogi i alkoholu, internet kriminalu, a u najnovije vrijeme i problemom izbjeglica.

Jedan od prvih seminara radne grupe "Sigurnost za sve" organiziran je u gradu Ofenbahu (Offenbach), a jedan od polaznika tog seminara bio je mladi i uspješni Bosanac Armin Šabić, član i sekretar džemata BKC Offenbach. Arminu je po završetku seminara uručen certifikat "Ambasador prevencije", a tim povodom je u gradiću Dietzenbachu organizovana svečana akademija.

dobitnici-priznanja-1

Svi dobitnici priznanja

Na akademiji je istaknut značaj projekta, posebno što se to dešava u vremenu punom izazova kakvo je danas ne samo u Njemačkoj već u cijelom svijetu. Tokom akademije mnogobrojnim gostima obratili su se predstavnici grada i policije, Oliver Quilling, Rolland Ullman, Necati Benli, Jürgen Schmatz.

Među gostima bili su i predstavnici džemata iz Ofenbaha koji su dugogodišnji aktivni sudionici zajedničkih projakata džemata, grada i policije Offenbach. Osim predsjednika BKC Offenbach Šerifa Bajraktarevića prisutini su bili članovi džematskog odbora Ismet Velagić i hafiz Elvedin Bilić. Predstvanici BKC Offenbach nakon svečanog dijela programa razgovarali su i sa Midhatom Hajrovićem predstvanikom IZBNJ, a sam Hajrović kasnije je razgovarao sa predstavnicom Kriminalne policije, te izrazio punu podršku naporima koje policija ulaze u ovaj projekat, a predstvanici policije izrazili su veliko zadovoljstvo stepenom saradnje sa Bosanskim kulturnim centrom u Ofenbahu.

armin-sabic-sa-saradnicima-i-prijateljima-iz-dzemata

Armin Šabić sa saradnicima i prijateljima iz džemata

- Priznanje koje sam dobio samo je još veći posticaj da nastavim dalje sa ovim projektom jer pored toga što se dosta toga novog može naučiti pruža se i mogoćnost da se pomogne drugim ljudima, koji su se našli u problema - kratko nam je izjavio Šabić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.