DIJASPORA

Jedinstveni koncertni doživljaj, Divanhana u Beču

U okviru promotivne turneje za novi album Zukva

Redakcija

5.4.2016

 

U okviru promotivne turneje za novi album Zukva, sevdah-bend Divanhana iz Sarajeva je protekle subote gostovala u Beču gdje su u sklopu projekta „Wiener Sevdah“ (Bečki sevdah) održali fantastičan koncert u organizaciji humanitarnog udruženja FUTUREBAG – Torba Za Budućnost.

Predvođeni fantastičnim vokalom nove pjevačice benda, Naide Čatić, Divanhana je publici u austrijskoj prijestolnici pružila zaista jedinstveni koncertni doživljaj predstavljajući im Sevdalinke ali i druge tradicionalne pjesme Balkana.

Poslije rasprodanih koncerata na turneji po Bosni i Hercegovini i mnogih zapaženih nastupa u Srbiji, Njemačkoj i drugim gradovima Austrije, Bečlije su imali priliku uživati u posebnoj koncertnoj večeri koja je propraćena višestrukim gromoglasnim aplauzom i stojećim ovacijama.

Pored standardnih članova benda na ovom koncertu je gostovala i visoko-talentovana violinistkinja Ivana Đurić, inače članica Sevdah Takhta Damira Imamovića kao i istinski virtuoz na gitari Sanel Redžić koji je na koncert doputovao iz Njemačke, gdje živi i radi.

Izvođeći pjesme iz repertoara prošlog („Bilješke iz šestice“) i aktuelnog albuma, Divanhana je sa svojim svježim aranžmanima i vrhunskim glasom Naide Čatić osvojio srca svih prisutnih, među kojima je se pored ljubitelja tradicionalne bosanske pjesme porijeklom sa Balkana našlo i mnogo Austrijanaca kao i drugih zaljubljenika World Music scene iz Beča i okoline.

Pred oko 400 posjetioca posebnu čar prouzrokovalo je izvođenje sevdalinke „Ah što ćemo ljubav kriti“ koju je pjevačica izvela samo uz pratnju fantastičnog Sanela Redžića koji sa punim pravom važi za jednog od najboljih gitarista klasične muzike u svijetu.

U prelijepoj atmosferi koncertne dvorane Simm City, Divanhana je sve prisutne svojom vještinom odvela putem prekrasnih predjela Balkana i učinila da se na tom dvosatnom putovanju potpuno opuste i zaborave na problemčiće i probleme svakodnevnice.

Bilo je to još jedno u dugom nizu uspješno i vrhunski organizovanih koncerata udruženja FUTUREBAG koje pored prikupljanja sredstava za pomoć socijalno ugroženim mališanima ujedno na najbolji mogući način predstavlja kulturu Bosne i Hercegovine u Austriji.

Volonteri ovog udruženja su od osnivanja u 2011. godini do sada usrećili preko 13.000 socijalno ugroženih dječaka i djevojčica donirajući im opremljene ergonomske školske torbe na prvi dan školovanja.

Sva sredstva za tu vrstu humanitarne pomoći se pretežno prikupljaju upravu kroz organiziranje humanitarnih manifestacija od kojih se sav prihod direktno i transparentno koristi isključivo za nabavku školske opreme.

Koncert Divanhane bio je prvi u nizu od tri koncerta tkzv. „Wiener Sevdah Spring-a“ u sklopu kojeg će ovog proljeća nastupiti Božo Vrećo (3.5.2016, Akzent Thetar) kao i Sevdah Takht Damira Imamovića (20.5., Szene Wien).

Iz udruženja se poručuje da je koncert Divanhane pored od prodaje ulaznica prikupljenih sredstava za 750 školskih paketa koji će biti uručeni na početku škoslke 2016./17. godine, dodatno prikupljeno tačno 1.000,47 eura u donatorskoj kutiji koji će biti korišteni za nabavku humanitarne pomoći djeci izbjeglicama u kampu između Grčke i Makedonije.

„Još jednom je Bečka publika pokazala da pored želje da pomogne bh. prvačićima ima srce i za izbjegličku djecu koja se trenutno moraju da bore za goli život.“ izjavljeno je iz FUTUREBAG-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.