DIJASPORA

OZDRAVIO Hamza Bubić jedva čeka da mu kosa poraste i da igra fudbal

Dogodilo se čudo

B. ŠIŠIĆ

6.4.2016

Portal "Dnevnog avaza" svojevremeno je pisao o bolesnom dječaku Hamzi Bubiću iz Breze, o njegovom kritičnom zdravstvenom stanju, o tome kako se ovaj šestogodišnjak sa nebesko plavim očima bori sa teškom bolešću, za opstanak u životu.

Hamzu Bubića i njegovu mamu Samiru prije izvjesnog vremena ponovo smo sreli u njemačkom gradu Ofenbahu, u tamošnjim prostorijama Bosanskog kulturnog centra, a ono što smo vidjeli jako nas je obradovalo. Pred nama je stajao veseo i razdragan dječak, pun elana, života i pozitivne energije.

hamza

Hamza: Poželio bih da sva djeca svijeta budu zdrava

Dogodilo se čudo, Hamza je na putu potpunog ozdravljenja, a nesto više o tome ispricala nam je njegova mama Samira Bubić.

- Hamza je krajem januara završio sa kemoterapijama, svake sedmice idemo na kontrolu i to će trajati narednih godinu dana. Te kontrole bi mogli i u Bosni raditi, ali s obzirom da imamo jako loše iskustvo sa našim zdravstvom koje je maltene ubilo Hamzu, ipak ćemo ostati u Frankfurtu da se sve to jednog dana privede kraju. Što se tiče daljnjeg Hamzinog finansiranja liječenja, moj suprug se uspio prijaviti u Njemačkoj, a zahvaljujući njegovoj prijavi i mi smo automatski prijavljeni kao i zdravstveno osigurani, tako da Hamzino daljnje liječnje preuzima zdravstvo Njemačke. Ja bi ovom prilikom željela da zahvalim svim ljudima koji su u najtežim momentima Hamzinog i našeg života učinili tako mnogo. Za samo nešto malo više od mjesec dana sakupljena su sredstva koja su bila potrebna za njegovo tadašnje liječenje kada je došao u Frankfurt, a to je većim dijelom napravljeno kada je portal "Dnevnog avaza" objavio priču o Hamzi. Tada su nam se počeli javljati znani i neznani ljudi, dolazili su u bolnicu, ostavljali novac ili uplaćivali na račun bolnice. Toliko dobrote i humanosti među našim ljudima u dijaspori nisam nikada doživjela. Odmah kada smo dobili osiguranje prestali smo uzimati novac od ljudi, a ovim putem se u moje ime, u ime moje porodice i moga Hamze zahvaljujem svim ljudima koji su nam pomogli“.

hamza-sa-mamom

Sa majkom Samirom: Osmjesi govore sve

Hamza je sada toliko dobrog zdravlja da sada već može svaki dan po jedan sat, da ide na časove njemačkog jezika, a od septembra bi trebao redovno da krene u prvi razred osnovne škole u Njemačkoj.

- Ja bi najviše volio da u prvi razred osnove škole krenem u Bosni, ali iz tih nekih mojih zdravstevnih razloga još ne mogu. Ja sam sada sretan što ne moram da ležim u bolnici, da primam kemoterapije koje su bile jako teške, što nisam izolovan. Poželio bi svoj djeci svjeta da nikada u životu im se ne desi ono što se meni desilo, da svi budu zdrava i sretna. Moja najveća želja je da mi kosa naraste, da mogu da idem da igram fudbal, da ne pazim kako i gdje se krećem i radim. Jedva čekam da se vratim, i zahvaljujem se svim ljudima koji su mi pomogli - rekao nam je razdragani i veseli Hamza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.