DIJASPORA

DORTMUND Folklorna sekcija okuplja djecu i omladinu porijeklom iz BiH

Njemačka

Autor:B. ŠIŠIĆ

13.4.2016

U njemačkom gradu Dortmundu gdje živi veliki broj državljana BiH, a koji je okružen također velikim brojem velikih gradova poput Dizeldorfa, Kelna, Bonna, Oberhausena, a koji su nastanjeni također velikim brojem Bosanaca i Hercegovaca nakon više od 20 godina ponovno je osnovana folklorna sekcija, a koja se ugasila 1995. godine odlaskom tadašnjeg trenera. Nekadašnji polaznici te folklorne sekcije danas su odrasli ljudi koji opet imaju vlastitu djecu i sa sjetom se sjećaju tih druženja i njihovog folkora.

logo

Današnja djeca koja su rođena u Njemačkoj, konkretno u Dortmundu nisu imali priliku da steknu ta neka rana dječija druženja u folklornim sekcijama, a u proteklih dvadeset godina niko se nije usudio ili našao za shodno da osnuje novu folklornu sekciju.

Emina Muratbegović Hamidović je Bosanka koja dugo već živi i radi u Njemačkoj, tačnije u Dortmundu koja je odlučila, skupila hrabrost, stupila u kontakt sa klubom FC Sarajevo-Bosna iz Dortmunda, odnosno sa ocem i sinom Ahmetom i Muhamedom Ahmečkovićem, iznijela im njen plan, izrazila volju i želju za pokretanjem folklorne sekcije.

- Upoznavanje, te prvi dogovori protekli su veoma pozitivno, a moj cilj je bio da zajedničkim snagama nas Bosanaca i Hercegovaca koji živimo na području Dortmunda pokrenemo ponovno sa radom folklor, te da našoj djeci, omladini pružimo mogućnost da se kroz tu sekciju i njen rad upoznaju sa kuturnom tradicijom zemlje iz koje dolaze. Naravno u to smo uključili i džemat iz Dortmunda koji je jedan od najstarijih i najaktivnijih džemata u Njemačkoj, a na moju radost sve je odlično funkcionisalo. Za veomo kratko vrijme organizirali smo prvi termin, napravili flajere i na nas prvi susret i sastanak došlo je čak 32. djece/omladine. Bio je to izuzetan uspjeh, a s obzirom da su i predstavnici grada Dortmunda vidjeli da smo ozbiljna sekcija, da želimo da tim folklorom educiramo našu djecu, dobili smo od grada prostorije u neposrednoj blizi kluba FC Bosna, tačnije sportsku dvoranu u kojoj se sastajemo i vježbamo. Ujedno uz edukaciju folkloristike djeca uče biti odgovorni, raditi u timu, utvrditi socijalni odnos i biti rekreativni. Trudit ćemo se da se i dalje omasovimo i postanemo jedno jako i istrajno društvo - ispričala nam je Muratbegović-Hamidović.

emina-muratbegovic-hamidovic

Emina Muratbegović-Hamidović

KUD Sarajevo-Bosna iz Dortmunda 28.i 29.maja 2016.godine organizirat će seminar za koreografe i umjetnićke rukovodioce folklora, za igrače, asistente, umjetničke rukovodioce i koreografe folklornih grupa. Tim povodom Emina Muratbegović-Hamidović nam je rekla:

- Vrijeme je da se svi koji se bave folklorom, da se vrate izvoru ispravnog izvođenja i prenošenja igre. Mnogi su vremenom i nedovoljnim znanjem odlutali od izvora i improviziraju izmišljenim koracima i igrama. Ipak se treba držati onoga što je zapisano i kako je to zaista bilo nekada. Samo tako možemo prenijeti autentničnost i originalnost na slijedeće generacije. Svima nama, koji prenosimo znanje tog tipa je seminar jedna jako dobra prilika gdje se možemo educirati i naše znanje obnoviti ili čak produbiti. Sve u svemu se preporučuje prisustvovati tako jednom programu, gdje se osim stručnih instrukcija dobije i skripta za sve odrađene igre i originalna muzika za adekvatne probe, koja je snimana profesionalno u studiju”.

Prvi i veliki značajni nastup foklorna sekcija iz Dortmunda imat će u njihovom gradu u Dortmundu, na tradicionalnom teferiču,15. maja 2016.godine, koji svake godine okupi oko 10.000 posjetilaca, a kojeg organizuje džemat iz Dortmunda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.