DIJASPORA

LUDWIGSHAVEN Obilježeno deset godina postojanja KUD "Zlatni ljiljani"

Prva smotra folklora

Bato ŠIŠIĆ

20.4.2016

Kulturno umjetničko društvo "Zlatni ljiljani" iz njemačkog grada Mannheima proslavilo je deset uspješnih godina rada i postojanja, a tim povodom organizirali su ujedno i 1.smotru folklora. Kao gosti došli su im folklorne sekcije iz KSV BiH Hanau, Sevdah Frankfurt, KUD Đerdan iz Sindelfingena, te KUD Bosna iz švicarskog grada Basela.

Program je otvorila predsjednica kluba Melisa Avdić, a nakon toga program su vodili članovi folklorne sekcije Amer Murić i Nejla Paljević.

Prvi dio programa i same večeri pripao je najmlađima, odnosno polaznicima škole na bosanskom jeziku iz Mannheima, a koje vodi učiteljica Asima Halavac. Nakon toga igrama sa podrucja nekadašnje Jugoslavije predstavljale su se folklorne sekcije, a najvise aplauza su dobili domaćini, koji su se predstavili igrom "Sandžak". Koreograf njihove folklorne sekcije je mladi i talentirani Jasmin Kalač. Folklornu sekciju KSV Bosna iz grada Hanau predvodila je Suanita Muhić, a oni su se predstavili "Šopskim igrama". Sevdah iz Frankfurta predstavio se sa dvije igre "Kosovo" i "Pokraj stare bašče", KUD Bosna iz Basela izveli su "Igre vareške tradicije" kao i "Dječiju skupinu lijepi Momo", a KUD Đerdan posjetioce je oduševio  igrom "Bosna".

Na kraju ovog kulturno-umjetničkog programa Melisa Avdić je u ime "Zlatnih ljiljana" podjelila zahvalnice starim, ali i novim članovima kluba, u suštini svima onima koji su na bilo koji način u proteklih deset godina značajno doprinjeli radu i samom razvijanju KUD "Zlatni ljiljani".

Ovaj dio večeri  izvrsnom solo izvedbom jedne pjesme oduševila je mlada Mila Halavac koji je pobrala simpatije posjetilaca.

Među publikom bio je i imama Ishak efendija Alešević sa suprugom Suadom.

- Ovo je zaista bila jedna fenomenalna noć, noć koja nam je pokazala i dokazala da BiH ima svoju mladost, ima mlade i talentirane ljude, djecu, studente koji će na pravi način da nastave, da šire ljubav, dostojanstvo i da na jedan dostojanstven o izuzetno lijep način predstvaljaju državu u kojoj sami nisu rođeni, ali jesu njihovi roditelji, državu iz koje nose vlastite korijene, rekao je efendija Alesevic.

U muzičkom dijelu programa posjetioce su zabavljali Jasminka Hamza Tajči i Saki Ćosović.

Jedino što je na neki način na ovu značajnu manifestaciju bacilo sjenu tuge je to što su "Zlatni ljiljani" iz Mannheima morali da svojih deset godina slave u drugom gradu, u gradu Ludwigshafenu, a ne u gradu gdje su nastali, gdje postoje, rade i djeluju, u Mannheimu. Zašto i zbog čega su im bile nedostupne prostorije kluba "Ljiljani" u pomenutom gradu nismo uspjeli saznati.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.