DIJASPORA

Bosnia UK Network proglasio Azru Bašić za volontera godine

Godina živi i radi u Velikoj Britaniji

Namik Alimajstorović

23.4.2016

Volonter godine za 2015. godinu u Velikoj Britaniji je učiteljica Azra Bašić iz Birminghama, pedagog, koja je prije agresije na Bosnu i Hercegovinu u rodnoj Ljubiji na put izvela mnoge generacije djece iz tog dijela naše zemlje, a svoju plemenitu pedagošku misiju nastavila je vrijedno raditi na volonterskoj osnovi u Engleskoj.

Priznanje "Volonter godine" učiteljici Azri Bašić na nedavno održanoj Godišnjoj skupštini Bosnia UK Networka uručio je predsjednik organizacije Sabit Jakupović koji je tom prilikom rekao da je sve ono što je od dolaska u Englesku radila učiteljica Azra bilo u znaku pedagogije i podizanja svijesti kod najmlađih Bosanaca i Hercegovaca.

Osim toga, vrijedno je radila na njegovanju tradicije i kulture Bosne i Hercegovine te njegovanju sevdalinke kao autohtonog muzičkog kulturnog fenomena koji je povezan sa našom zemljom.

Zbog tog svog dvojakog pedagoškog rada, mnogi je u šali zovu "Sevdah učiteljica", a njen put od Ljubije, gdje je uz svoj profesionalni rad uvijek imala vremena za volontiranje i razne aktivnosti, do Engleske nimalo nije bio lagan.

- Kada sam počinjala rad u bh. dopunskim školama, mislila sam da je to moja "sveta" misija u kojoj moram našu djecu naučiti osnovama bosanskog jezika i njegovanju tradicije i kulture njihove domovine. Jer bez jezika nema ni identiteta. Taj elan i nakon 22 godine me i dalje drži i sad osjećam da trebam i mogu sprovoditi tu moju "svetu" misiju, dati toj našoj djeci, svojoj Bosni i Herzegovini, svom narodu nešto od sebe - kazala je Bašić.

Pedagoški  rad sa djecom u dijaspori iziskuje mnogo napora i još više strpljenja, jer često roditelji i djeca zahtijevaju mnogo više od onog što objektivno volonteri i bh. organizacije koje vode dopunske škole mogu obezbijediti.

- Nije bilo lako sve ove godine raditi u specifičnim uslovima, bez ikakve pomoći od Bosne i Hercegovine, bez adekvatnih udžbenika, bez nastavnih pomagala, u uslovima kada imate različite uzraste u učionici. Jednostavno, raditi s djecom je privilegija ali i velika odgovornost. Zato još i dalje radim i sretna sam i radit ću sve dok budem mogla. Kažu "djeca su naša budućnost", a ja bih rekla djeca su naša sadašnjost sa kojima mi gradimo budućnost - kazala je Bašić.

Čitav svoj život provela je radeći sa djecom, radeći za djecu i njihovo dobro, da bi znali ko su i odakle su, da ne izgube svoj identitet.

- To me čini ponosnom. Još bih bila ponosnija kad bi sva djeca dolazila u bosansku dopunsku školu, da dobro govore bosanski jezik i čuvaju svoju kulturu. Možda nisam mogla dati sve od sebe jer me je u tome sprečavalo moje dobro narušeno zdravlje, ali kad pogledam - iza mene su 22 godine rada u bh. dopunskim školama u Velikoj Britaniji – ja sam više nego zadovoljna - zaključila je Bašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.