DIJASPORA

DEN HAAG: Radne dozvole obavezne i za ramazanske imame i predavače!

Holandska vlada uputila oštro pismo islamskim centrima

Autor:A. HUSEJNOVIĆ

29.4.2016

Ministarstvo rada i socijalne politike vlade Holandije uputilo je prošle sedmice oštro upozorenje svim krovnim organizacijama muslimanskih manjina u zemlji, među kojima i IZ Bošnjaka u Rotterdamu (IZBN), u kojem se podsjećaju na poštovanje stroge procedure angažmana imama i gostujućih vaiza (predavača) iz inozemstva.

Vlada premijera Marka Rutte nezadovoljna je dosadašnjim odnosom islamskih kulturnih centara u Holandiji prema zakonskoj reguli po kojoj registrirani džemati i centri moraju zatražiti radnu dozvolu (tewerkstellingsvergunning) i za ramazanske imame, vaize te promotore islamskih knjiga koji dolaze iz inozemstva na period do tri mjeseca. Pravila nisu izuzeti ni gosti s planom boravka od par dana te čak i ako su angažmani neplaćene i volonterske aktivnosti, stoji u pismu koji je u posjedu "Dnevnog avaza".

Ubuduće, dakle, ukoliko se planira dolazak predavača Rijaseta IZ u BiH u bošnjačke džemate u Holandijiu tim organizacijama morat će takvim licima prvo zatražiti radnu dozvolu kod vladine službe UWV što do sada nije bio slučaj. Navode se i kazne za neposlušne. Ukoliko imami i predavači budu uhvaćeni u takvim aktivnostima bez odobrenja, islamski centri suočit će se s kaznama do 8.000 eura po predavaču, a za svaki naredni prekršaj kazna će se uvećavati, stoji u pismu koje je potpisao ministar Asscher.

U IZ Bošnjaka Holandije upozorenje vlade iz Den Haaga primljeno je vrlo ozbiljno. Praktično, već naredne sedmice bi se trebali predati zahtjevi holandskom UWV za dolazak ramazanskih imama i predavača u džemate IZBN, ukoliko se misle provesti planovi za ovogodišnji ramazan.

- Pravni timovi organizacija koje okupljaju muslimane u Holandiji, a gdje smo i mi, konkretno CMO, već proučavaju navedene mjere holandske vlade, a bit će upućena i neka naša dodatna pitanja u vezi pojašnjenja ovih propisa. Izgledno je da su ove mjere puno šire po obimu a mi ćemo  najozbiljnije shvatiti ova uputstva poštujući kao i do sada u potpunosti holandske zakone, rečeno je "Dnevnom avazu" u Izvršnom odboru IZ Bošnjaka Holandije čije je sjedište u Rotterdamu.

U pismu holandskoga ministra još se navodi da imami i predavači moraju biti kvalificirane osobe što treba priložiti uz zahtjev. Zanimljivo, u pismu se napominje da čak ako je angažman na dobrovoljnoj bazi, i postoji saglasnost predavača da se odriče naknade, i tada će 'naručilac posla' morati vaiza platiti po minimalnoj platnoj skali a UWV je,nakon prijema zahtjeva, dužan u pet sedmica izdati radnu dozvolu, ukoliko se ispune potrebni uvjeti.

Strožija kontrola dolaska imama i gostujućih predavača u Holandiju direktna je posljedica, smatraju mnogi aktivisti muslimanskih organizacija u zemlji tulipana, pritiska sve snažnije parlamentarne desnice na vladu u Den Haagu da poduzme oštrije mjere u cilju smanjenja radikalizma među muslimanskim manjinama u zemlji, a u sklopu globalne borbe protiv terorizma. Prema njima, poruke takvih radikalnih imama i govornika 'nisu podesne za holandsko društvo' i trebaju biti odstranjeni.  
                                            
                          

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.