DIJASPORA

Počela nastava u bosanskoj dopunskoj školi u Schwarzwaldu

Nakon 14 mjeseci od osnivanja

S. Bo.

10.5.2016

Članovi bosanskohercegovačke zajednice u Švarcvaldu i Bošnjaci iz Sandžaka okupljeni oko IK „Bošnjak“ iz Pfalzgrafenweilera jučerašnji dan obilježili su svečano. Imali su i posebnih razloga. Nakon 14 mjeseci od osnivanja, jučer, u ponedjeljak, 9. maja 2014. godine počela je nastava u bosanskoj dopunskoj školi u Pfalzgrafenweileru. U dopunsku školu na bosanskom jeziku upisano je 25 djevojčica i dječaka, a nastavu će izvoditi nastavnica Fatima Zolota.

Svečanost početka izvođenja dopunske nastave održana je u prostorijama Schulzentrum, Burgstrasse 31, u kojima će se izvoditi nastava. Osim bh aktivista, djece i roditelja svečanosti u Pfalzgrafenweiler prisustvovali su i gosti iz Štutgarta, konzul BiH u Štutgartu Dag Đumrukčić i predsjednik Saveza dopunskih škola BiH Haris Halilović. Nakon pozdravnih govora u kojima je istaknut značaj očuvanja maternjeg jezika i identiteta građana BiH u svijetu i uručenja udžbenika MCP-a BiH učenicima po kojima se izvodi dopunska nastava u inostranstvu nastavnica Zolota je održala prve časove svojim učenicima. Svečanost i zajedničko druženje nastavljeno je u prostorijama IK „Bošnjak“.

„U Pfalzgrafenweileru živi više od 100 porodica iz Bosne i Hercegovine i sa područja Sandžaka. Dobro smo se snašli, imamo odlične odnose sa domaćinima Nijemcima, svoj klub, džemat, ali i problem sve prisutnije asimilacije. Posebno djece i mladih. Zbog toga je današnji dan i početak nastave na našem maternjem jeziku za našu zajednicu istorijski dan. Bosanska dopšunska škola će nam pomoći da sačuvamo svoj identitet, posebno jezik i kulturu. Zahvaljujem se svima onima koji pomažu ovaj projekat i njegovu realizaciju. Posebnu zahvalnost osjećamo prema Savezu dopunskih škola BiH i gospodinu Haliloviću koji je sve ovo pokrenuo u Njemačkoj i Generalnom konzularu BiH u Štutgartu“, istakao je koordinator dopunske škole BiH u Pfalzgrafenweileru Munib Smajović.

-Sretan sam što danas otvaramo 46-u dopunsku školu BiH u Njemačkoj. Sve što uradimo za svoju djecu, za očuvanje svog jezika i identiteta u tuđem svijetu jačanje je veza sa našim zavičajima, našim korijenima i našom domovinom. To nema cijenu – istakao je Halilović, proglašavajući svečani početak rada dopunske škole BiH u Švarcvaldu.

Dopunska nastava na bosanskom jeziku u Pfalzgrafenweileru je svakog ponedjeljka, od 15 do 17 sati. Nastavu mogu pohađati sva djeca školskog uzrasta porijeklom iz BiH ali i sva druga djeca koja imaju bilo koje državljanstvo, a koja žele da nauče bosanski jezik i drugo gradivo predviđeno planom i programom dopunske nastave za djecu u inostranstvu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.