DIJASPORA

AACHEN Džemat obilježio 20 godina rada imama Jakubovića

Uz mnogobrojne goste, džematlije i prijatelje

Autor:B. ŠIŠIĆ

18.5.2016

Džemat iz njemačkog grada Aachena na svečan način obilježio je 20 godina uspješnog rada njihovog imama Mehmeda efendije Jakubovića. Uz mnogobrojne goste, džematlije i prijatelje bilo je vrlo svečano.

U prvom dijelu večernjeg programa učenjem Kur'ana i kratkih sureta predstavili su se najmlađi polaznici mektebske nastave, kao i članovi hora imama učenjem Kur'ana te ilahije i kaside.

Ova svečanost koju je upriličio džemat Aachen bila je zamišljena kao susret nekoliko generacija koje su uspješno prošle kroz mektebske klupe te iza sebe ostavili nasljednike druge i treće generacije.

ucesce-u-programu-uzele-i-najmladje-dzematlije

U programu učestvovali i najmlađi

Kroz forum "Dijalog religija" koji je ove godine obilježio svoj desetogodišnji jubilej, a u čijem je dijelu aktivni učesnik i imama Jakubović, inicirane su mnoge ideje, sa ciljem jačanja suživota i međusobnog uvažavanja. Tu večer u ime tog foruma posjetiteljima se obratila Hajdemari Ernst koja je inače voditelj tgo veoma značajnog projekta.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici evangelističke crkve, predstavnici Bilal džamije te mnogi drugi.

Specijalni gost večeri bio je generalni konzul Bosne i Hercegovine u Frankfurtu Dževad Šaldić, a koji se obratio jednim veoma emotivnim govorom, te izmamio gromoglasan aplauz mnogobrojnih gostiju.

Među posjetiocima i gostima bili su i nekadašnji imam džemata u Kelnu Mustaf efendija Hodžić, a danas profesor na Islamskom univerzitetu, Mustafa Arslanović nekadašnji fudbaler Dinama i reprezentativac Jugoslavije, a danas predsjednik dćemata u Bonnu.

U Aachen je iz Frankfurta došla i Halida Cerić sa suprugom Saidom, predsjednikom džemata BKC Frankfurt, a Halida se tu večer družila sa Hajdemari Ernst. Njih dvije su pričale i islamu u Njemačkoj i životu muslimana u toj državi.

dva-odlicna-pjevaca-tarik-hodzic-i-armin-muzaferija

Tarik Hodžić i Armin Muzaferija

Mehmed efendija Jakubović dobio je dosta poklona, a jedan od najdražih bio mu je onaj koji mu je uručio profesor zdravstva Nedžad Kuduzović, a bila je to originalna sarajevska ahmedija.

U muzičkom dijelu programa nastupili su i svoj dio posla odlično odradili popularni Armin Muzaferija sa bendom, kao i mladi Tarik Hodžić koji je došao iz Kalesije.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.