DIJASPORA

KSZ BiH Hanau organizovao 1. smotru folklora

Sve pozvane sekcije se rado odazvale

Autor:B. ŠIŠIĆ

24.5.2016

Ono još nešto malo preostalih bh. klubova u Njemačkoj pokušavaju da na najbolji mogući način animiraju mladost BiH koja je rođena u Njemačkoj i koja polako, ali sigurno, poprima životna pravila države u kojoj žive, u kojoj su se rodili, u kojoj se školuju. Međutim, postoje bh. klubovi koji pokušavaju tu istu omladinu da povežu, da im u savjest urežu kulturu države iz koje potječu njihovi korijeni, a najbolji način za to su folklorne sekcije.

Tako je jedan od trenutno najstarijih bh. klubova u Njemačkoj KSZ BiH Hanau, koji postoji već pune 22 godine, odlučio da napravi 1. smotru folklora, a sve pozvane folklorne sekcije su se rado odazvale njihovom pozivu.

Tako su svoja iskustva i ono sto su naučili u folklornim sekcijama u Hanau prezentirali mladi fokloraši iz gradova Köln, Wetzlar, Mannheim, Frankfurt, Saarbrücken i naravno domaćini.

KUD "Zlatni ljiljani“ iz Kölna predstavili su se spletom bosanskih igara, KUD "Behar“ iz Wetzlara igrama iz Vranja, KUD "Saar“ iz Saarbrückena  sa igrama iz Bosne, KUD "Zlatni ljiljani“ iz Mannheima igrama iz Sandžaka, KUD "Sevdah“ iz Frankfurta igrom "Pokraj stare basće“. Domaćini KSZ BiH Hanau najprije su se predstavili sa najmlađim folklorašima igrama iz stare Banja Luke, potom je nastupila starija ženska grupa folklorašica koja se zvala "Nikad nije kasno“, a one su igrale splet igara iz BiH, da bi program zatvorila velika grupa folkloraša spletom igara iz Makedonije.

Na kraju su svi učesnici u programu dobili priznanja, a druženje se kasnije nastavilo sa tri vrsna muzičara, harmonikaša Elvedina Muhića te njegovih kolega Merima i Arčija i jednog od najboljih pjevača u dijaspori Suvada Mevkića –Picuna.

Bio je to spoj generacija, stariji su uživali, ponosili se njihovom djecom i unučadima. Među posjetiocima bili su majka i kćerka Đulsa i Mevla Muharemović, Melisa i Medita iz Mannheima i mnogi drugi. Samo zbog te večeri iz Sanice u Hanau je došla Fatima Mršić koja u Sanici ima privatni obrt “Etno radionica Mrsić“, a ona je za najmlađe folkoraše KSZ Hanau radila kompletnu nošnju.

Ovakvih druženja bh. dijaspora je željna, a nadamo se da će i ostali bh. klubovi krenuti putem kojeg su otvorili članovi KSZ Hanau i njihove folkorne sekcije, a koju uspješno vodi Suanita Muhić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.