DIJASPORA

NJEMAČKA Održan ramazanski koncert Ilahija, kasida i sevdaha u Oberhausenu

U organizaciji KUD "Mehlem"

Autor:B. ŠIŠIĆ

10.6.2016

U njemačkom gradu Oberhausenu održan je ramazanski koncert Ilahija, kasida i sevdaha. Organizatori i domaćini ove fenomenalne večeri koncerta ljubavi "Moj Zefire" bili su članovi KUD "Mehlem" iz Oberahusena, a predsjednica Hajrija Hodžić zajedno sa ostalim članovima udruženja ugostila je ansambl "Zefir" iz Srebrenika, čiji predsjednik je Jasmin Brašnjić.

- Ansambl iz Srebrenika i nas KUD Mehlem upoznali smo se preko Facebook-a i počeli smo intezivnije da kontaktiramo. Da jednostavno pričamo našu priču, da se upoznajemo, a na kraju da dogovorimo i nase zvanično međusobno upoznavanje. Prvi susret bio je u Oberahusenu, drugi je bio kada smo mi prošle godine za Kurban bajram bili gosti u Srebreniku, a sada smo evo mi opet njima uzvratili, pozvali ih da budu dio našeg ramazanskog programa u Njemačkoj. Ovakva druženja su jako, da ne kažem veoma, veoma bitna za našu djecu koja su rođena u Njemačkoj. Posebno što oni od rođenja  jednostavno ne žele da pričaju maternjim jezikom,valjda od dječijeg vrtića, pa od škole, pa na vannastavnim aktivnostima pričaju samo njemačkim jezikom i to onda jednostavno tako ostane. Međutim, kada su nas prošle godine posjetili članovi ansambla "Zefir" sve se nekako preko noći promijenilo. Odjednom su pokazali veliki interes za Bosanskim jezikom, a postali su više emotivniji. To samo pokazuje koliko je ovo druženje i koliko su ovakva druženja jako bitna za naše najmlađe generacije koje žive u dijaspori. Posebno se to odnosi na činjenicu da ne zaborave ko su, šta su i odakle potiču njihovi korijeni - ispričala nam je Hajrija Hodžić.

Po pitanju finansiranja dolaska ansambla iz Srebrenika i to su riješlili lako i bezbolno, troškove su podjelili, a djeca, članovi hora i solisti bili su privatno smješteni kod djece, njihovih domaćina i članova KUD Mehlem iz Oberhausena.

Ovom fenomenalnom koncertu prisutvovalo je oko 500 posjetilaca, a koncert je održan u modernoj teatarskoj dvorani grada Oberhausena. Koncert se održavao u dva dijela, prvi dio bio je sastavljen od osam Ilahija i jedne recitacije. Tu recitaciju izveo je četrnaestogodisnji Amar Salkić iz Srebrenika, i za samo tri minute koliko je trajala njegova recitacija rasplakao svakog posjetioca u dvorani. Bila je to Amarova emotivna recitacija o Bosni i Hercegovini.

Nakon pauze od 15 minuta započeo je i drugi dio programa, a  u okviru kojeg su posjetioci uživali u izvedbi sevdalinki.

Poslije koncerta nastavljeno je druženje u prostorijama teatra ,a svi koji su to željeli mogli su se počastiti pravom bosanskom kafom i domaćim kolačima.

Članovi ansambla "Zefir" iz Srebrenika imali su samo riječi pohvale za njihove domaćine kao i za sve posjetioce u dvorani, I jedva čekaju da uzvrate domaćinstvo Mehlemu iz Oberahusena.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.