DIJASPORA

OFFENBACH Organizovano iftarsko druženje u avliji džemata Bosanskog kulturnog centra

Uz prisustvo brojnih gostiju

Autor:B. ŠIŠIĆ

20.6.2016

Veličanstveno ramazansko iftarsko druženje u avliji džemata Bosanskog kulturnog centra u njemačkom gradu Offenbachu, organizirale su džematlijke i džamatlije, a pozvani su bili i uvaženi gosti. Među gostima bili su predstavnici stranke SPD, Reiner Türmer i Gabriele Türmer, a BiH na ovom iftaru predstavljao je generalni konzul BiH u Frankfurtu Dževad Saldić. Iftaru su prisustvovali i predstavnici stranaca u gradu Offenbach.

Admir Cikarić bio je ispred Bosnjačkog kulturnog centra Frankfurt, a Rifet Mešinović ispred dzemata Darmstadt.

- Lijepo je vidjeti sve generacije na jednom mjestu, lijepo je vidjeti, znati i uvjeriti se da muslimani BiH na pravi način prezentiraju i predstavljaju islam Evropi i svijetu. A, ovim kulinarskim džakonijama smo zaista oduševljeni. Žene BiH po ovome što vidim i što sam probao su najbolje kuharice i domačice na svijetu, rekao je Rainer Türmer.

Ispred KUD Sevdah iz Frankfurta došli su Ismet Sahurić i Hasib Bašić.

- Naravno da moramo jedni druge da pomažemo, da se međusobno družimo, a ove dani ramazana i noći iftara i to onih zajedničkih su samo potvrda da bez obzira gdje smo i gdje živimo, ne damo naše običaje i našu dijasporsku avliju, rekao nam je Amdir Cikarić.

- Zaista se trudim da se odazovem na svaki iftar na koji sam pozvan, a svaki put sam oduševljen složnošću naših ljudi, vjernika, postača ali i onih koji ne poste, ali dođu da odaju priznanjne onima koji poste i koji pored svakodnevnih radnih obaveza uspijevaju da se odazovu izazovu ramazana i posta, rekao nam je GK BiH u Frankfurtu, Dževad Saldić.

Predsjednik BKC Offenbach Šerif Bajrektarević, sekretar Ismet Velagic i imam Adem efendija Husanović uz ostale džematlije bili su odlični domaćini, koji su jos jednom pokazali i dokazali da sa pravom nose epitet jednog od najboljih i najsložnijih džemata u njemačkoj pokrajini Hessen. Za domaće bh. kulinarske specijalitete bile su zaduzene hanume dzemata, a između ostalih to su bile Aida, Hadžija, Adisa, Amira, Medina, Amina, Amra….

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.