DIJASPORA

UOČI OKTOBARSKIH IZBORA Bh. dijaspora pozvana da glasa

Delegacija CIK-a posjetila generalni konzulat BiH u Štutgartu

Autor:B. ŠIŠIĆ

24.6.2016

Generalni konzulat BiH u Frankfurtu posjetili su Uma Isić, stručna saradnica za rad sa Izbornim komisijama i centrima za birački spisak i Novak Božičković, član Centralne izborne komisije. Njihov domaćin bio je generalni konzul Dževad Šaldić.

- Kao što je poznato, lokalni izbori su zakazani za 2. oktobar i mi sada obilazimo bh. diplomatska predstavništva u zemljama Evrope. Naš cilj je da pokušamo da animiramo potencijalne glasače da izađu, odnosno da se prijave za glasanje, da im pomognemo da se pravilno do 19. jula 2016. godine prijave za izbore. Po nekoj našoj procjeni, mislim da bh. dijaspora još uvjek ima interesa za glasanje, mada podaci koje imamo pokazuju da je taj interes iz godine u godinu sve manji i manji - upoznao nas je Božičković.

Na pitanje ko može da glasa, Uma Isić je odgovorila:

- Glasati mogu svi oni koji imaju validan dokument BiH, bilo da je lična karta, pasoš ili potvrda o državljanstvu, a što opet znači da oni koji imaju njemačko državljanstvo, pa ukoliko su morali da se ispišu iz bh. državljanstva ne mogu da glasaju. Na posljednjim izborima iz 2014. godine, konkretno u Njemačkoj, bilo je registrirano 7.072 glasača, od 168.000 Bosanaca i Hercegovaca koji žive trenutno u Njemačkoj, a od tih 7.072 osoba odbijeno je 955 prijava, a od tog ukupnog broja glasalo su 4424 osobe. U diplomatskim predstavništvima prijavljeno je 218, a glasala je 121 osoba, i to su poražavajući rezultati. Veoma je bitno naglasiti da prijave koje se dostavljaju do 19. jula moraju biti tačno popunjene kako ne bi bili odbijeni. Razlozi na posljednjim izborima, zbog kojih su mnogi bili odbijeni, su u stvari banalni, ali ipak razlozi. Između ostalog, to su bili nepotpisani papiri, ili se potpis nije poklapao sa potpisom na kopiji priloženog dokumenta, nedostajao je dokaza od identitetu, prebivalištu ili državljanstvu. Mora biti tačna adresa ako je došlo do promjene iste. Na nama je da naše građane obavjestimo šta i kako je veoma bitno pri prijavi, da svi imaju pravo da glasaju, jer svaki glas je veoma bitan. Želim jos jednom da ponovim, da je veoma bitno da potpis na obrascu odgovara potpisu na ličnom dokumentu koji je kopiran ili skeniran i dostavljen uz obrazac.

Bitno je još napomenuti da osobe koje imaju važeću CIPSOVU ličnu kartu i žele glasati putem pošte ili DKP-u, potrebno je da popune i potpišu obrazac RP1, da zaokruže PRIVREMENI BORAVAK IZVAN BiH, kopiraju ličnu kartu i dostave na e-mail adresu prijavapp@izbori.ba ili na drugi način, poštom…

uma-isic-hasib-basic-i-novak-bozickovic

Uma Isić, Hasib Bašić i Novak Božičković

- Naš cilj je da svi oni koji žele da iskoriste svoje biračko pravo, da im isto bude i omogućeno. To je naš prvi cilj, a da bi se moglo glasati u diplomatskim predstavništvima potrebno je imati 50 prijavljenih potencijalnih glasača, to jest da bi se glasačko mjesto moglo otvoriti. Sutra ne bi trebao niko da kaže, da je htio da glasa, a nije mu bilo omogućeno. I još jedno je veoma, veoma bitno da putem medija, putem bilo koje druge vrste propagande informišemo i animiramo naše ljude koji žive vani da se prijave i glasaju - rekao nam je Božičković.

Sastanku je prisustvovao je Hasib Bašić dražavljanin BiH iz Frankfurta, koji je 2014. godine vodio glasačko mjestu u GK BiH u Frankfurtu, a tako bi trebalo biti i ove godine.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.