DIJASPORA

FRANKFURT Zajednički iftar kao u svojoj mahali

Ramazansko druženje

Bato ŠIŠIĆ

28.6.2016

U vrijeme mjeseca Ramazana svakog vikenda u prostorijama BKC-Frankfurt organizuju se, već po ustaljenoj dugogodišnjoj tradiciji, zajednički iftari.

Vrijedne džematlije su opet za postače pripremili bogatu sofru, a pomagača nije nedostajalo. Mnogi nastoje da ne propuste ni jedno dobro djelo koje se nudi u  BKC-Frankfurtu, a njih je zaista mnogo. BKC Frankfurt zahvaljuje se svima koji su pripremili iftare, kao i svima onima koji su pomogli na bilo koji način, kao i jedno veliko i hvala svima onima koji se svakog vikenda druže sa njima.

I na jednom od posljednjih iftara okupile su se mnogobrojne džematlije, prijatelji i poznanici i zajednički iftarili. Kao i svaki put iftar priprema više porodica, uz sve te porodice priključio su se i odbor BKC-a, te odbori bosanskih klubova kako iz kulturnog, tako i iz sportskog života.

- To je još jedan dokaz ujedinjenja i zajedničkog rada bošnjačke dijaspore u Frankfurtu i u okolini, a ovo je jedan mali ali i te kako bitan korak za tu istu dijasporu - izjavio je u svom kratkom obraćanju prije iftara imam Munir efendija Hodžić, te naglasio vrijednost i nužnost zajedničkih aktivnosti i uzajamne podrške. Efendija Hodžić se još jednom zahvalio svima koji su bili i još će biti dio ramazanskih i iftarskih noći sve do Bajrama.

- Daleko sam od svoje zemlje, a ovi iftari u našem BKC-u doživljavam ko da sam u svojoj prelijepoj mahali u Bosni i u društvu svoje najuže porodice, reče jedna od hanuma

Više od dvadeset vrijednih porodica se pobrinulo da postači budu na najbolji mogući način ugošćeni.

- BKC-Frankfurt se zahvaljuje svim prisutnima i svim porodicama čiji gosti smo svi mi bili kao i svakom pojedincu koji je na bilo koji način doprinieo da u rahatluku i u lijepoj atmosferi zajedno i kao jedna velika porodica provedemo još jednu prelijepu ramazansku noć. Hvala svima - rekao je predsjednik Bosanskog kulturnog centra Frankfurt, Said Cerić.

Jos jedno uspješno, lijepo i ugodno veče je iza mnogobrojnih postača koji su posjetili BKC-Frankfurt. I pored toga sto su prostorije bile prepune na iftaru, nikom nije bilo tjesno i svako se osjećao ugodno i kao kod svoje kuće u najljepšem društvu.

Odboru, imamu i džematlijama BKC Frankfurt bilo je veliko zadovoljstvo ugostiti i Generalnog konzula Bosne i Hercegovine iz Frankfurta Dževada Šaldića, koji je zajedno postačima i dzematlijama iftario i nije propustio ni priliku da se informise o situaciji u centru kao i mnogobrojnim aktivnostima koje centar nudi. Na ovoj posjeti zvaničnika naše države BKC-Frankfurt je jako zahvalan. A, Dževad Šalidic je kratko izjavio:

- Lijepo je vidjeti na jednom mjestu sve genracije, sve uzraste, kako iako daleko od njihovih domova, avlija, sokaka, države, ipak drže do njihovih vjerskih i tradicionalnih običaja. BKC Frankfurt je samo jedan od izuzetno dobrih i vrijednih primjera kako se treba družiti, sarađivati i međusobno poštovati.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.