DIJASPORA

Nekim Holanđanima smetala dženaza u Den Haagu!?

Komemoracija za Srebrenicu 11. jula

A. Hu.

28.6.2016

Učesnici glavne komemoracije u Kraljevini Holandiji povodom obilježavanja dvadesetprve godišnjice genocida u Srebrenici i drugu godinu zaredom moći će klanjati dženazu u odsustvu za 121 žrtvu koja će ove godine biti ukopana u Memorijalnom centru "Potočari". Ipak, do prije samo nekoliko dana bilo je poprilično neizvjesno hoće li ta tačka programa biti izbačena zbog ozbiljnih otpora članova nekih holandskih organizacija, suorganizatora skupa.

Prema izvorima Dnevnog avaza, predstavnici Međucrkvenog vijeća "Pax" i "Stari Most", nevladinih organizacija koje godinama stoje iza komemoracije u Den Haagu, izrazili su želju da se ove godine ne klanja dženaza zbog navodnih prigovora Holanđana da takvom skupu nisu potrebna vjerska obilježja, da remeti program te da se nemuslimani nisu dobro osjećali prošle godine prilikom formiranja safova i samog čina klanjanja dženaze!? Predstavnici IZ Bošnjaka u Holandiji te Platforme BiH oštro su se suprotstavili takvoj ideji i nakon višednevnih e-mail prepiski i sastanaka u Utrechtu, holandska strana je popustila.

- Bilo je puno razgovora i ubjeđivanja holandske strane koliko nam je dženaza bitna, prije svih nama koji nismo u mogućnosti otići u Potočare zbog obaveza i hvala Bogu pa smo uspjeli u tome i da će dženaza ostati i ubuduće - rekao nam je izvor iz IZ Bošnjaka Holandije pod uvjetom anonimnosti.

Ostale aktivnosti povodom 11. jula, prije svih prijava za "Marš mira", teku bez problema pa se i ove godine očekuje dobar odziv učesnika koji će u 10.30 sati krenuti pješke od Wassenara do centra Den Haaga, simboličnih 11 kilometara u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

U programu centralne komemoracije koja počinje u 16.30 sati na trgu "Het Plein" pod nazivom "Nooit vergeten – nikad ne zaboraviti", ispred žrtava će govoriti Alma Mustafić i Jan Hoekema, gradonačelnik Wassenaara, a dženazu namaz predvodit će Bakir ef. Čaušević, glavni imam IZ Bošnjaka za Benelux.

Nakon mimohoda i čitanja imena žrtava koje će tek ove godine dobiti smiraj, prisutni će pustiti balone s imenima nastradalih u srebreničkom genocidu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.