DIJASPORA

ODATA POČAST ŽRTVAMA "Marš mira" za Srebrenicu u Dortmundu okupio veliki broj ljudi

Prisjetili se stradalih Srebreničana

B. Šišić

10.7.2016

Džemat iz njemačkog grada Dortmunda i ove godine organizirao je "Marš mira" za Srebrenicu na kojem se okupio veliki broj ljudi.

Više od 800 građana ovog njemačkog grada došlo je da oda počast stradalima u Srebrenici, da se sjete svih stradalih, nevinih žrtava.

Među onima koji su došli da podrže ovaj "Marš mira" bili su ministar Rainer Schmelzer, izaslanici njemačkog parlamenta Serap Güler, Ali Bas, Volkan Baran, prisutan je bio i konzul Turske u Njemačkoj Mete Zaimoglu.

4

Proučena dova za žrtve genocida u Srebrenici

Također, prisutan je bio Armin Suceska, iz Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj kao i imami Haris efendija Kalač i Ruvejd efendija Jahić.

Među mnogobrojnim šetačima bio je i novinar Dirk Planert koji je tokom rata boravio u Bosni i Hercegovini.

Glavni organizatori ovog "Marša mira" su članovi džemata iz Dortmunda Amir Aletić i Mehmed Valjevac.

glavni-organizatori-marsa-mira-amir-aletic-i-mehmed-valjevac

Glavni organizatori "Marša mira" su članovi džemata iz Dortmunda Amir Aletić i Mehmed Valjevac

- Bio je ovo dan koji ce mnogima ostati u dugom sjećanju. Drago mi je što se odazvao veliki broj ljudi, što je bilo dosta Nijemaca, a posebno upečatljiv momenat je bio kada je Haris efendija Kalač učio asare i dovu za žrtve genocida u Srebrenici ispred Rainold crkve u Dortmundu. Zavladala je mukla tišina, život u ulici grada je na trenutak zastao. Nadam se da će sljedeće 2017. godine biti još više ljudi, a do tada ćemo se potruditi da proguramo rezoluciju o Srebrenici u njemački parlament -  kazao je Amir Aletić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.