DIJASPORA

OFFENBACH: U BKC-u održano predavanje za omladinu o temi "Droga i alkohol u gradskom saobraćaju"

Na inicijativu imama Adem efendije Hasanovića

Bato ŠIŠIĆ

5.9.2016

Bosanski kulturni centar (BKC) "Offenbach" u Njemačkoj, u saradnji sa predstavnicima policije grada Offenbacha, organizirali su predavanje za omladinu pod nazivom "Droga i alkohol u gradskom saobracaju". Inicijator predavanja bio je imam BKC "Offenbach" Adem efendija Hasanović, koji je ujedno jedan od najmlađih, najperspektivnijih i najobrazovanijih imama u njemačkoj pokrajini Hessen.

timothy-giese-i-adem-efendija-hasanovic

- Ovo je bilo jedno od najznačajnijih predavanja i bilo mi je zaista drago što se odazvao veliki broj omladine. To je bio dokaz da imamo kao džemat i kao centar jednu jako dobru saradnju sa policijom grada, posebno onom koja pokriva naš dio gdje se nalaze naše prostorije, a to je Polizeipresidium Süd/Ost Offenbach - rekao nam je Hasanović, koji je ujedno bio i voditelj večeri.

Predavanju su prisustvovali i predstavnici turskog džemata "Ditib Yavuz Moschee" iz Offenbacha, kao i predstavnici drugih udruženja.

svi-pomno-slusali-predavanje

Treba napomenuti da je džemat iz Offenbacha jadan od rijetkih koji ima usku saradnju sa gradom, predstavnicima grada, njihovim političkim partijama i policijom.

U vremenu kada se u Njemačkoj gleda na muslimane kao neka prijetnja, BKC "Offenbach" samo je jedan od mnogih dokaza da se islam i muslimani predstave i u drugom svjetlu, sa druge strane, one kojoj pripada vecina Bošnjaka i koji akceptiraju državu i zakone u kojoj žive, rade i djeluju.

zajednicka-vecera-u-prostorijama-dzemata

Predavanje je trajalo oko devedeset minuta, nakon čega je u prostorijama BKC "Offenbach" upriličena zajednička večera, a potom i druženje uz pravu bosansku kafu.

Ismet Velagić ispred džemata "Offenbach" predavačima i gostima uručio je simbolične poklone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.