GLOBUS

Novi riskantni potez Kim Jong Una u vrijeme ogromne napetosti: Hoće li stići odgovor SAD?

A. Z.

7.5.2017

Sjeverna Koreja objavila je u nedjelju da je uhapsila još jednog američkog državljanina zbog sumnje na neprijateljsku djelatnost protiv države i on je četvrti američki građanin uhapšen u toj izoliranoj komunističkoj zemlji u doba povećanih diplomatskih napetosti.

Kako je saopćila državna novinaska agencije KCNA, Kim Hak Song, uhapšen je 6. maja, radio je na Univerzitetu za nauku i tehnologiju (USTP) u Pjongjangu.

- Nadležna institucija DPRK (Demokratske Narodne Republike Koreje) privela je američkog građanina Kima Haka Songa 6. maja prema zakonu DPRK o sprječavanju njegove neprijateljske aktivnosti protiv nje - navodi se u saopćenju KCNA.

Kim Hak Song je četvrti građanin Sjedinjenih Država koji je sada u sjevernokorejskom zatvoru.

Prije njega 22. aprila uhapšen je Kim Sang-Duk, zvan i Tony Kim koji je bio priveden na aerodromu Pjongjanga jer je "izvodio neprijateljske radnje radi rušenja Narodne Demokratske Republike Koreje".

Još dvojica Amerikanaca od ranije su u sjevernokorejskim zatvorima, Otto Warmbier, 22-godišnji student te Kim Dong Chul, 62-godišnji korejsko-američki misionar.

SAD smatra da su hapšenja Amerikanaca sredstvo pritiska dok vlada napetost na najvišem nivou između Sjeverne Koreje i međunarodne zajednice zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga.

Trump je ranije izjavio da bi volio da održi sastanak s Kim Jong Unom, te da se nada da će se nekad stvoriti okolnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.