GLOBUS

Snajperista usmrtio teroristu ISIS-a s najvećeg rastojanja na svijetu| Metak letio 10 sekundi

Avaz.ba

22.6.2017

Snajperista kanadskih snaga usmrtio je borca Islamske države sa daljine od 3.540 metara u Iraku prošlog mjeseca, prenosi BBC. 

Vojni izvori su naveli da je snajperista pucao sa jedne višespratnice, a metak je letio deset sekundi prije nego što je pogodio metu.

Kanadske specijalne snage potvrdile su za BBC da je meta upucana s veoma velike udaljenosti.

Ubijanje džihadiste je navodno snimljeno, a to je navodno i ubistvo s najvećeg rastojanja svih vremena.

Toronto gloub&mail navodi da je taj čin potpuno poremetio napad džihadista na iračke snage.

 

- Umjesto bombardovanja koje bi moglo da dovede do civilnih žrtava, precizna upotreba sile dovela je u zabunu islamiste, jer 'loši momci' nisu ni znali šta ih je snašlo - prenosi kanadski list navode izvora iz vojske.

Taj izvor je napomeno da je hitac bio toliko težak, jer je snajperista morao da uzme u obzir vjetar, balističke parametre, čak i zakrivljenost Zemlje.

Prethodni rekord držao je britanski snajpersita Craig Harrison koji je pogodio talibana s rastojanja od 2.475 metara 2009. godine.

Kanadski premijer Justin Trudeau povukao je svoje zračne snage prošle godine i istovremeno najavio pojačanje u vidu specijalnih jedinica i osoblja koje će trenirati i pomagati lokalnim snagama sigurnosti u borbi protiv Islamske Države, naglašava BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.