GLOBUS

Pustinja natopljena krvlju

Avaz.ba

13.7.2017

Šef parlamentarne Komisije za sigurnost i odbranu Iraka Hakim Zamili saopštio je da su iračke snage bezbjednosti od 2014. godine do sada ubile blizu 28.000 pripadnika terorističke organizacije Islamska država (ISIS).

Ukazujući na veliki uspjeh iračkih snaga koje su oslobodile Mosul, Zamili je rekao da se na taj način moraju osloboditi i regije Telafer i Havije, koje su i dalje pod kontrolom pripadnika ISIS, javlja Newsweek.

"Oslobađanje pograničnog pojasa i uspostavljanje kontrole na granici sa Sirijom će biti ključni za konačni i definitivni poraz ISIS-a u regionu", poručio je Zamili.

Premijer Iraka Haider al Abadi je ranije proglasio pobjedu nad ISIS-om u Mosulu.

Pripadnici ISIS-a su u junu 2014. godine okupirali Mosul, gdje je ubijeni vođa grupe Abu Bakr al Bagdadi u nedavno srušenoj Velikoj džamiji u centru Mosula proglasio osnivanje takozvanog "Kalifata".

Nakon tri mjeseca operacija, združene iračke snage su, uz podršku međunarodne koalicije, u januaru ove godine oslobodile istočni dio Mosula, a 19. februara je pokrenuta akcija oslobađanja centra grada koji se nalazi na zapadnoj obali rijeke Tigar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.