GLOBUS

Schmidt: Kontaminacija jaja insekticidom predstavlja kriminal

Avaz.ba

8.8.2017

Njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt izjavio je danas da je kriminalna aktivnost uzrok kontaminacije miliona jaja sa potencijalno štetnim insekticidom fipronil.

To je kriminal, to je vrlo jasno - rekao je Schmidt za njemačku televizijsku stanicu ARD, ne iznoseći nikakve dodatne detalje.

Trgovci na malo u nekoliko evropskih zemalja povukli su milione jaja sa polica supermarketa pošto se strah od toga da ona sadrže insekticid fipronil proširio.

U Holandiji će možda biti potrebno da se unište milioni kokoški. 

Schmidt je rekao da od sada više neće biti kontaminiranih jaja u prodavnicama u Njemačkoj.

Svjetska zdravstvena organizacija smatra da je fipronil umjereno toksičan, ali dodaje da velike doze mogu prouzrokovati oštećenje organa. 

Holandske i belgijske vlasti su navele da insekticid potječe od snabdjevača proizvoda za čišćenje u Holandiji.

Evropska komisija je jučer upozorila da je moguće da su jaja zatrovana insekticidom prodavana u sedam zemalja, čime je ovaj skandal dobio velike razmjere. 

Velika Britanija i Francuska potvrdile su da je određena količina takvih jaja ušla na njihovo tržište, a Belgija se našla na udaru kritika zbog prikrivanja skandala iako je još u junu znala da je u jajima prisutan fipronil, potencijalno opasna supstanca, prenijela je agencija AFP. 

Francuska vlada je saopćila da je u dvije fabrike hrane u centralnom i zapadnom dijelu zemlje pronađeno 13 tovara jaja iz Holandije koja su kontaminirana fipronilom.

Supermarketi u Nemačkoj, Holandiji i Belgiji povukli su milione jaja od kada je Belgija poslala prvo obaveštenje Evropskoj komisiji 20. jula.

Evropska komisija je saopćila da su jaja na koja se sumnja da su zatrovana distribuirana u Francusku i Veliku Britaniju preko Njemačke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.