GLOBUS

Hjuston: Broj žrtava se popeo na 22

(A. S.)

30.8.2017

Broj potvrđenih žrtava u poplavama na području Hjustona (Houston) porastao je na 22, nakon što su vlasti pronašle potopljeni kombi sa šestočlanom porodicom iz Hjustona.

U kombiju je bilo četvero djece, za koju se vjeruje da su stradala kada je bujica odnijela vozilo sa mosta, dok su tijela dvije odrasle osobe primjećene u vodi, saopćile su vlasti, a prenosi agencija AP.

- Nažalost, izgleda da se ostvaruju naše najcrnje misli - izjavio je šerif teksaškog okruga Haris, Ed Gonsales.

Iako se situacija u Hjustonu popravlja, katastrofalna oluja je sada prešla na državnu liniju Teksas (Texas) - Luizijana (Louisiana).

Kada je riječ o najvećem dijelu područja oko Hjustona, prognostičari kažu da su padavine skoro pa gotove i da se voda već vraća u korita.

- Imamo dobru vijest. Nivo vode pada prvi put u sedam dana - izjavio je jedan meteorolog u okrugu Haris.

Savezne i lokalne agencije javile su danas da su spasile više od 13.000 osoba iz Hjustona i okolnih mjesta na jugoistoku Teksasa, a otvorena su i nova skloništa za evakuisane građane zbog oluje Harvi (Harvey), prenosi AP. 

Štete od poplava vjerovatno će dostići desetine milijardi dolara, a procjenjuje se da oluja utjecati i na privredni pad regiona, bar na kraći rok, piše agencija AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.