GLOBUS

Karibi se spremaju za novu katastrofu: Potvrđena smrt 25 osoba, na otocima zbog masovnih pljački uveden policijski sat

Twitter

Avaz.ba

9.9.2017

Uragan Irma, koji je jučer pogodio Kubu i kreće se prema Floridi, usmrtio je najmanje šest osoba na britanskim prekomorskim područjima gdje se stanovništvo priprema za dolazak novog ciklona Hozea (Jose), a prema dosad prikupljenim podacima, Irma je na Karibima usmrtila najmanje 25 osoba.

- Potvrđena je smrt pet osoba na Britanskim Djevičanskim otocima - objavila je lokalna vlast u poruci agenciji AFP.

Stanovništvo treba pronaći sklonište najkasnije danas poslijepodne jer se čeka dolazak uragana Hoze koji bi trebao izazvati meteorološke uvjete tropske oluje - saopćila je lokalna vlada.

U saopćenju se napominje da su suočeni sa sigurnosnim teškoćama, a riječ je o "pljačkama" te su vlasti uvele policijski sat koji je na snazi od 18 sati navečer do 6 ujutro.

- Irma je uzela jedan život na otočju Angila - riječ je o starijem čovjeku koji je poginuo u urušavanju svoje kuće - rekla je telefonski za AFP Šeri Bruks (Sherrie Brooks) iz lokalne policije.

Agencija "France Presse" navodi da je uragan Irma, prema podacima vlada karipskih zemalja kojima je prošao, do sada usmrtio 25 osoba: deset na francuskim otocima Sveti Martin i Sveti Bartolomej, šest na britanskim prekomorskim područjima, četiri na Američkim Djevičanskim otocima, dvije u Portoriku i dvije na holandskom dijelu otoka Sv. Martin te jednu osobu na Barbudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.