GLOBUS

Svijet u panici | Kuga se vratila, 33 osobe već umrle, a stotine zaraženo

Avaz.ba

6.10.2017

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je na širenje kuge u Madagaskaru, koja je do sada odnijela najmanje 33 života. 

Crveni križ je mobilizirao 700 volontera na otoku, a WHO je objavio da su poslali 1,2 miliona doza antibiotika. Državne vlasti su zabranile veća javna okupljanja kako bi se izbjeglo daljnje širenje zaraze te zatvorile javne institucije poput škola i univerziteta.

WHO je u petak objavio da je zaražena najmanje 231 osoba, a 33 su preminule. U većini slučajeva se radi o plućnoj kugi. WHO je objavio da su poslani lijekovi dovoljni za liječenje 5000 pacijenata te zaštitu 100 000 ljudi od potencijalne infekcije.

Službenici Crvenog križa su izjavili da se situacija pogoršala jer se kuga proširila područjima za koje nije tipična, uključujući veće gradove. Bolest se proširila nakon smrti 31-godišnjeg muškarca krajem avgusta, koji je zaražen u Ankazobeu gdje kugu prenose štakori.

Stanovnici su u panici počeli kupovati velike količine lijekova i u javnosti nose hirurške maske. Miora Herinjatovo (55) izjavila je u srijedu za AFP: "Bojimo se - sve ove smrti pokazuju da je situacija ozbiljna".

Stručnjaci su izjavili da kuga u Madagaskaru izbija svake godine. Prošle godine je zaraženo 275 osoba, a 63 su preminule.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.