GLOBUS

Evropska unija zabrinuta zbog dešavanja u Zimbabveu, pozivaju na mirno rješenje

AFP. Vojska drži Mugabea u kućnom pritvoru

Avaz.ba

15.11.2017

Evropska unija pozvala je danas na "mirno rješenje" krize u Zimbabveu, nakon što je vojska preuzela kontrolu, a predsjednik Robert Mugabe (93) rekao je da je bio u kućnom pritvoru.

Mugabeova decenijska diktatura u Zimbabveu počela je slabiti, dok su vojna vozila blokirala puteve oko parlamenta, iako su generali negirali da će pokrenuti državni udar. 

- To je stvar koja brine EU  rekla je portparol Evropske komisije Ketrin Rej (Catherine Ray), prenijela je agencija AFP.

- Pozivamo sve relevantne aktere da sukobe zamijene dijalogom, u cilju miroljubivog rješenja - rekla je ona na dnevnom brifingu.

Veoma blisko pratimo šta se dešava na terenu, moraju se poštovati osnovna prava građana, ustavni poredak i demokratsko upravljanje - kazala je Rej. 

Mugabe i njegova supruga Grejs nalaze se na crnoj listi sankcija Evropske unije, koja cilja ključne ličnosti vladajuće elite u Zimbabveu, sa zabranama putovanja i zamrzavanjem sredstava.

Evropska unija je prvo uvela sankcije protiv Zimbabvea 2002. godine. 

Mugabe je sankcije EU i Sjedinjenih Američkih Država nazvao pogrešnim, a prošle godine ih je okrivio zbog neuspjeha svoje vlade da plati radnike na vrijeme, što je dovelo do štetnog štrajka. 

Predsjednik Južne Afrike Džejkob Zuma (Jacob), jedan od najbližih saveznika Mugabea, rekao je da mu je lider veterana telefonom rekao da je "zatvoren u svoj dom". 

Tenzije između Mugabea i vojnog establišmenta, koji su dugo pomagali diktatoru da opstane na vlasti, izbio je u javnosti u posljednjih nekoliko nedelja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.