GLOBUS

Martin Šulc planira do 2025. godine stvoriti ''Sjedinjene Evropske Države''

( AFP)

Avaz.ba

8.12.2017

Martin Šulc (Schulz), lider njemačke socijaldemokratske stranke (SPD), želi da do 2025. godine Evropsku uniju pretvori u ''Sjedinjene Evropske Države.'' 

- Želim da postoji ustavni sporazum za stvaranje federalne Evrope - kazao je Šulc tokom sastanka stranke u Berlinu. 

Ideja zajedničke države bit će "predstavljena državama članicama, a oni koji se budu protivili jednostavno će morati napustiti EU", naglasio je Šulc, dodajući da Poljska već sistematski ruši evropske vrijednosti, te da se Mađarska sve više izolira.


Socijaldemokratska stranka postala je jedina opcija kancelarke Angele Merkel da formira stabilnu vladu nakon što su razgovori s manjim strankama propali. 

Šulc, bivši šef Evropskog parlamenta, kazao je da je preduvjet za uvođenje takvih razgovora "totalna promjena evropske politike".

- SPD je potreban za pravednu i inovativnu Evropu. Naša država ne može sebi priuštiti još četiri godine evropske politike zasnovane na idejama bivšeg konzervativnog ministra finansija Volfganga Šojblea (Wolfganga Schäuble) - završio je Šulc.

Merkel je odbila iznijeti detalje prijedloga SPD-a, ali ističe da se EU treba fokusirati na utvrđivanje "slabosti" i poboljšanje "sposobnosti djelovanja".

- Smatram da je djelovanje u ovakvim situacijama važnije od definiranja cilja - kazala je Merkel.

- Upravo zbog toga,  sada se fokusiram na to da do 2025. godine imamo mnogo jaču saradnju u oblasti odbrane, istraživanja, spoljne politike i obrazovanja - završila je Merkel.

Ipak, drugi konzervativci su oštro kritizirali Šulcovu viziju. Aleksandar Dobrindt (Alexander), predsjednik Kršćanske socijalne zajednice (CDU), nazvao je lidera SPD-a "evropskim radikalcem".

- Neko ko želi da stvori ''Sjedinjenu Evropsku Državu'' do 2025. godine, neko ko želi razdvojiti države u narednih sedam godina, i ko želi odbaciti svakoga ko ne prihvati promjenu, jednostavno je evropski radikalac. Za takvu osobu ne postoji drugi naziv - istakao je Dobrind.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.