GLOBUS

Napadač iz Melburna čuo glasove i govorio o muslimanima: Nema dokaza o ekstremizmu

Avaz.ba

22.12.2017

Muškarac koji se zabio terencem u pješake u Melburnu i povrijedio 19 ljudi pušten je iz bolnice i nalazi se u pritvoru dok policija istražuje motiv za napad, piše CNN.   

Saed Nori (Saaed Noori, 32), australski državljanin porijeklom iz Afganistana, uhapšen je nakon napada na jednom od najprometnijih raskrižja u Melburnu, u blizini željezničke stanice Flinders Street. 

Devetero njegovih žrtava bili su strani državljani iz Južne Koreje, Kine, Italije, Indije, Venecuele, Irske i Novog Zelanda, objavila je policija.

Najmlađa žrtva je četverogodišnji dječak iz Južne Koreje, koji je u stabilnom stanju nakon što je pretrpio ozbiljne povrede glave. Troje ozlijeđenih je u kritičnom stanju.   

Policija je ranije objavila da im je Nori bio poznat zbog lakših fizičkih napada u prošlosti. Također su naveli da se radi o psihičkom bolesniku i ovisniku o drogama.

Policija jučerašnji napad opisuje kao "namjerno djelo", no ne smatra ga terorističkim napadom jer nikakvi dokazi ne povezuju napadača s bilo kakvom terorističkom grupom ili s ekstremističkim političkim motivima.

Policijski čelnik Šejn Peton (Shane Patton) izjavio je da policija i dalje istražuje motive, dodavši da je prilikom ispitivanja osumnjičeni spominjao "snove i glasove" te "loše postupanje prema muslimanima". 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.