GLOBUS

Američki ministar odbrane: Iznad Korejskog poluotoka "skupljaju se olujni oblaci"

Agencije

23.12.2017

Ministar odbrane SAD Džim Matis (Jim Mattis) poručio je američkim vojnicima da moraju biti spremni na sve te dodao da se "olujni oblaci skupljaju" iznad Korejskog poluotoka.

Matis nije rekao da će do vojnog sukoba između SAD i Sjeverne Koreje doći, ali je naglasio da je diplomatija sa sjevernokorejskim režimom u najboljem stanju kada ima podršku spremne američke vojske.

- Naši diplomati mogu govoriti s autoritetom i može im se vjerovati samo kada ste vi, mladi vojnici, spremni za akciju - kazao je Matis pred desetak vojnika u američkoj saveznoj državi Sjevernoj Karolini, javlja "Independent".

Ti su komentari izrečeni nekoliko dana nakon što je UN-ovo Vijeće sigurnosti izglasalo nove sankcije čiji je cilj onesposobiti jedan od najvećih finansijskih izvora Sjeverne Koreje.

Nove sankcije znatno će smanjiti količinu nafte koja se Sjevernoj Koreji prodaje, te će u sljedeće dvije godine vratiti sve sjevernokorejske iseljenike koji predstavljaju veliki izvor finansiranja za tu državu.

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) i članovi njegove administracije nekoliko su puta prijetili vojnom intervencijom. Tramp se nada da će Sjevernu Koreju prisiliti na obustavu daljnjeg razvijanja programa balističkih projektila.

Također, kako bi zaustavio sjevernokorejsko razvijanje nuklearne bombe, pokušava staviti pritisak na regionalne sile poput Kine. U međuvremenu, vojska se sprema za potencijalni sukob.

Znati šta je prošli put pošlo po krivu jednako je važno kao i vlastita spremnost. Znate na šta mislim - rekao je Matis vojnicima, potičući ih da pročitaju knjigu o Korejskom ratu.

Matis je nekoliko puta rekao da još uvijek vjeruje da bi nesuglasice mogle biti riješene diplomatskim putem, te dodao da ne misli da će Sjeverna Koreja napraviti išta tokom Zimskih olimpijskih igara koje se sljedeće godine održavaju u Južnoj Koreji.

Mislim da Kim Jong-un nije dovoljno glup da ubistvom sportista stekne neprijatelje u cijelom svijetu - dodao je Matis.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.