GLOBUS

Susreli se u Vatikanu: Papa Franjo i Erdoan razmijenili poklone

Agencije

5.2.2018

Papa Franjo, poglavar Rimokatoličke crkve, i Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), predsjednik Turske, održali su danas jednosatni sastanak iza zatvorenih vrata u Vatikanu, javljaju agencije.

Erdoan je u dvodnevnu zvaničnu posjetu Vatikanu doputovao sinoć, a papa Franjo danas ga je primio u Apostolskoj palači.

Turski predsjednik papi je poklonio minijaturnu Iznik, činiju s motivima Istanbula i izdanja Mesnevije štampana na engleskom i italijanskom jeziku, dok je papa Franjo Erdoanu poklonio medaljon koji simbolizira mir.

Erdoan je jučer, prije polaska za Rim, kazao da će na sastanku s papom razgovarati o Palestini, Jerusalemu, Siriji, Iraku, borbi protiv terorizma, migracijama, humanitarnoj pomoći, ali i o borbi protiv islamofobije i rasizma.

Nakon susreta s papom, Erdoan se sastao i s državnim sekretarom Svete Stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom (Pietro).

Osim toga, u Rimu će razgovarati i s predsjednikom Italije Serđom Matarelom (Sergio Mattarella) i premijerom Paolom Đentilonijem (Gentiloni).

Erdoan je prvi turski predsjednik koji je Vatikan posjetio u posljednjih 59 godina, a povodom njegovog dolaska u Rimu su poduzete visoke mjere sigurnosti.

U delegaciji koju Erdoan predvodi u posjeti Vatikanu su i njegova supruga Emine Erdoan, zatim šef turske diplomacije Mevlut Čavušolu (Cavusoglu), ministar turske ekonomije Nihat Zejbekči (Zeybekci), ministar odbrane Nuretin Čanikli (Nurettin Canikli) te brojni drugi turski zvaničnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.