GLOBUS

Ujedinjeni narodi pozvali na hitan humanitarni prekid vatre u Siriji

Ilustracija

Srna/ Avaz.ba

6.2.2018

UN je pozvao na momentalni humanitarni prekid vatre u Siriji u trajanju od najmanje mjesec dana, a nakon što su stigli izvještaji o bombardiranju i pogibiji najmanje 30 ljudi u oblasti pod kontrolom pobunjenika blizu Damaska i na sjeverozapadu zemlje.

Šef Međunarodne komisije za istrage o Siriji Paulo Pinero rekao je da se vrši provjera više izvještaja o navodnoj upotrebi hlora u bombama koje se bacaju na civile u gradovima Sarakeb u provinciji Idlib i Duma u provinciji Istočna Guta.

Pineiro je kazao da se tokom opsade Istočne Gute, koju vrše sirijske državne snage, dešavaju "zločini, nasumično bombardiranje i namjerno izgladnjivanje civilne populacije".

On je rekao da izvještaji o vazdušnim udarima i pogađanju najmanje tri bolnice u posljednjih 48 časova "izvrgavaju ruglu takozvane zone deeskalacije".

Izaslanici UN-a pozvali su na prekid neprijateljstava da bi se omogućile humanitarne isporuke i evakuacija bolesnih i ranjenih.

Ukazano je na sedam oblasti u kojima je situacija posebno teška, uključujući region Afrina, koji je meta turske vojne ofanzive.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.