GLOBUS

Sibirska hladnoća odnosi živote: Za tri dana u Evropi stradalo devet ljudi

Vijesti.me

26.2.2018

Najmanje devet osoba poginulo je ili umrlo usljed sibirske hladnoće koja je u protekla tri dana zahvatila evropski kontinent.

Tri beskućnika pronađena su mrtva u Francuskoj, gdje se temperatura uz sjeveroistočni vjetar spustila na -10 stepeni.

Francuske vlasti osigurale su više od 3.000 mjesta za beskućnike u prihvatnim centrima, dok meteorolozi predviđaju da će utorak i srijeda biti najhladniji dani ove zime.

Belgijski meteorolozi predvidjeli su temperaturu do -15 u noći između srijede i četvrtka, dok je danas bilo oko -10.

U Švicarskoj je u Alpima izmjereno -28,3 stepena, dok je temperatura u mjestima ispod 1.000 metara nadmorske visine u prosjeku bila -15,6 stepeni. U Ženevi je danas bilo -4, a u Bernu -8 stepeni.

U Rimu je pao snijeg, prvi put od februara 2012. godine, što je poremetilo gradski saobraćaj. Škole su danas bile zatvorene.

U Njemačkoj se očekuje do -20, a na nekim planinama do -27 stepeni. Tamošnji mediji prenijeli su da će berlinske vlasti imati pune ruke posla s gradskim beskućnicima kojih ima oko 3.000.

U Austriji, kod Sazburga, danas je bilo -23 stepena. Dunav je djelimično zaleđen, a vlasti su upozorile da je opasno ići na klizanje po rijeci.

U Sofiji je danas izmjerena temperatura od -7 stepeni. Meteorolozi su izdali crveni meteoalarm za dva područja na jugu Bugarske, u blizini granice s Grčkom.

Hrvatska je također pogođena hladnim talasom s temperaturom do -20 na Velebitu, dok je u Zagrebu bilo -10 stepeni. Mnoge škole su danas zatvorene, dok je saobraćaj u glavnom gradu Hrvatske bio poremećen.

Snijeg je stigao i do istoka Engleske i u Velikoj Britaniji će ova sedmica biti najhladnija od početka zime.

U Štokholmu je danas bilo -5, a na planinama i -20 stepeni Celzijusa.

U Švedskoj su od petka uvečer stradale četiri osobe, a dvije su poginule u baltičkim zemljama.

Talas hladnoće nazvan "Sibirski medvjed" pogodio je Rusiju temperaturom od -14 do -24 stepena Celzijusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.