GLOBUS

Mun: Sankcije Sjevernoj Koreji ostaju na snazi

AFP

Avaz.ba

7.3.2018

Južnokorejski predsjednik Mun Džae-in (Moon Jae-in) izjavio je danas da sankcije Sjevernoj Koreji neće biti ublažene radi održavanja samita s Pjongjangom, ali su kineski državni mediji upozorili da Sjeverna Koreja nije zabrinuta i da su razgovori jedino rješenje.

U prvom sastanku takve vrste, južnokorejski zvaničnici sastali su se sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom u ponedjeljak, i saopćili su da je on izrazio spremnost na denuklearizaciju Korejskog poluotoka ukoliko se garantira sigurnost njegovoj zemlji.

Sjeverna i Južna Koreja narednog mjeseca će održati prvi sastanak svojih čelnika od 2007. u pograničnom selu Panmunjom, saopćio je Čung Eui-jong (Chung Eui-yong), čelnik južnokorejske delegacije.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio je da Sjeverna Koreja izgleda iskrena u svojoj očiglednoj spremnosti da obustavi nuklearne probe ukoliko održi razgovore o denuklearizaciji sa SAD.

- Gledajući vijesti na Twitteru, vjerujem da je predsjednik Tramp optimista prema rezultatima posjete (južnokorejskih zvaničnika) Sjevernoj Koreji - izjavio je danas Mun tokom radnog ručka s čelnicima političkih stranaka.

- Ovo je, ipak, samo početak, i ja vjerujem da nismo u situaciji da možemo biti optimisti - kazao je.

Mun je dodao da ne planira ublažiti sankcije protiv Sjevera samo radi održavanja samita s Pjongjangom, saopćio je Šin Jong-hjun (Shin Yong-hyun) iz opozicione stranke Bareun Mirae na brifingu za novinare nakon radnog ručka, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.