HISTORIJSKI SUSRET

Zagrljaj koji mijenja svijet: Sjeme mira ili obećanja bez konkretnih koraka

AFP

CdM

27.4.2018

Na historijskom sastanku lidera dvije Koreje postignut je dogovor o konačnom okončanju rata koji traje od 1950. godine i najavljena je potpuna denuklearizacija poluotoka. Korejski sukob bio je posljednji konflikt iz Hladnog rata, a 1953. primirjem su prekinute ratne akcije.

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un se navodno našalio da više neće prekidati san južnokoresjskog predsjednika Mun Džae Ina (Moon Jai-in), misleći na prošlogodišnje jutarnje nuklearne testove. Prije samo nekoliko mjeseci, Kim je vodio ratobornu retoriku.

U “Kući mira” u selu Panmudžom, koje se nalazi u demilitarizovanoj zoni na granici između dvije Koreje, potpisana je deklaracija o “Miru, prosperitetu i ujedinjenju Korejskog poluostrva” u kojoj su dvojica vođa svečano izjavili pred 80 miliona stanovnika poluotoka da više neće biti rata i da je počela nova era mira. U sporazumu ima puno velikih obećanja, ali malo konkretnih koraka.

Dogovori o denuklearizaciji dolaze ubrzo nakon što su kineski naučnici objavili istraživanje u kojem se navodi da je nuklearno postrojenje u Sjevernoj Koreji urušeno. Zbog toga se špekuliše da je denuklearizacija više potreba nego dobra volja Kim Jong-una. 

- Južna i Sjeverna Koreja potvrdile su zajednički cilj realizovanja, kroz potpuno denuklearizovanje, Korejski poluotok bez nuklearnog oružja. Južna i Sjeverna Koreja dijele stav da su mjere koje je inicirala Sjeverna Koreja vrlo značajne za denuklearizaciju Korejskog poluotoka i preuzele odgovornost za postizanje tog cilja. Južna i Sjeverna Koreja dogovorile su se da aktivno prihvataju pomoć i saradnju internacionalne zajednice pri radu na denuklearizaciji poluotoka - navodi se u saopćenju.

Najavljena je i Munova posjeta Pjongjangu u jesen.

Strana sila koja je najviše umiješana u pregovore o denuklearizaciji su svakako SAD, a održavanje sastanka između Kim Jong-una i Donalda Trampa (Trump) zavisilo je od toga kako će proći pregovori između dvije Koreje. Tramp je na Twitteru pozdravio dogovore i pokazao rezervisani optimizam riječima: “Dobre stvari se dešavaju, ali samo će vrijeme pokazati!”

Nakon prvog rukovanja, Mun je na Kimov poziv na kratko prešao preko zida na Sjevernu stranu. U navodno spontanom trenutku usred strogo koreografisanog događaja, Mun je upitao Kima: “A kada ću moći ja da posjetim susjeda?”, na šta mu je Kim odgovorio: “Evo, upravo sad.”

Prije nego što su se sastali u Kući mira na južnokorejskoj strani granice, Kim je napisao poruku u knjizi gostiju u kojoj je najavio “novu eru mira”. 

Iza zatvorenih vrata, dvojica vođa su diskutovali o denuklearizaciji i obnavljanju odnosa. Sto na kojem su sjedeli bio je 1953 milimetra širok i 2018 milimetara dugačak-godine primirja i ponovnog sastanka dvije Koreje. Na stolicama bio je ugraviran prikaz ujedinjene Koreje. Na taj prikaz su se proteklih dana žalile japanske vlasti, zato što uključuje i ostrvo oko kojeg se Južna Koreja i Japan spore. Nakon toga su se rastali kako bi ručali, a limuzina Kim Jong-una je imala nesvakidašnju pratnju:

Lideri Sjeverne i Južne Koreje su, kao simbol mira, zasadili jedan stari bor u mješavinu zemlje s obje strane granice, zalivši ga vodom donijetom sa obije strane međudržavne međe. Kim i Mun su zajedno otkrili kamenu ploču pored drveta na kojoj piše: “Mir i prosperitet su posađeni”.

U Sjevernokorejskoj delegaciji bila je i Kimova sestra, Kim Jo Jong, čije je pojavljivanje na ovogodišnjim Zimskim olimpijskim igrama najavilo pregovore između dvije Koreje. Uključene su i žene vođa, Ri Sol Ju i Kim Jung Suk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.