SVIJET

"Sve se održalo zahvaljujući ljubavi vrhovnog vođe"

Index.hr

28.4.2018

Južnokorejski mediji pozdravili su u subotu s određenim oprezom međukorejski samit od prethodnog dana, ističući odsustvo odlučnog i nedvosmislenog angažmana Sjeverne Koreje u odustajanju od nuklearnog naoružanja.

Konzervativni medij "Chosun" ocijenio je u uvodu da je susret sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una i južnokorejskog predsjednika Mun Džae-ina (Moon Jae-in) bio pozitivan u smislu u kojem je popravio odnose između dviju Koreja, ali da ostaje nedorečen glede glavnog problema o denuklearizaciji.

- To je korak unazad u odnosu na ono što je odlučeno 2005. u sporazumu u kojem je Sjeverna Koreja - podsjeća "Chosun", "obećala napustiti sve nuklearno oružje i postojeće nuklearne programe i ugostiti inspektore zadužene za provjeru".

Osim toga, "ako se sporazum o denuklearizaciji Sjevera i nađe na sljedećem samitu između SAD i Sjeverne Koreje, trebat će vremena da se unište postrojenja i nuklearno oružje te nuklearni materijali - piše "Chosun". 

- Kako bi se osiguralo da se Sjever neće povući kao što je činio posljednjih 25 godina, stalne sankcije i pritisak su nužni - ocjenjuje "Chosun". 

Medij "Joongang" ističe da je situacija "sasvim drukčija" nego što je bila prije nekoliko mjeseci, kad su Kim i američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izmjenjivali uvrede i prijetnje.

- No, jasno se pokazalo da predstoji dug put prije denuklearizacije - piše "Joongang".

  "Korea Herald" ima pozitivnije viđenje "Deklaracije iz Panmunjoma" koju su potpisala oba čelnika.  

Za taj medij historijski međukorejski susret "odskočna je daska prema samitu Vašington - Pjongjang" i u tom je smislu "uspješno odigrao svoju ulogu".

- Susret na vrhu sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una i južnokorejskog predsjednika Mun Džae-ina u petak historijski je susret kojim počinje nova era na Korejskom poluotoku - saopćila je u subotu sjevernokorejska agencija KCNA.

Samit u demilitariziranoj zoni koja dijeli dvije Koreje "historijski je susret kojim počinje nova era nacionalnog pomirenja i jedinstva, mira i napretka - objavila je KCNA.

Službena agencija je u cijelosti objavila tekst izjave iz Panmunjoma koju su Kim i Mun potpisali nakon samita.

U tom dokumentu, na koji se KCNA poziva, navodi se sljedeća rečenica: "Južna i Sjeverna Koreja potvrđuju zajednički cilj da potpunom denuklearizacijom stvore Korejski poluotok bez nuklearnog oružja." 

Režim u Pjongjangu je godinama isticao da se nikad neće odreći nuklearnog oružja koje mu je potrebno, tvrdi, da bi se zaštitio od američke invazije.

No, sada predlaže da se o njemu pregovara u zamjenu za sigurnosna jamstva, kaže Seul. Kim ih, ipak, nije spomenuo na samitu u petak.

KCNA je dodala da je sastanak održan "po sunčanom aprilskom vremenu s novom energijom beskrajne sreće i nade. Bend je svirao veselu muziku kako bi pojačao atmosferu dobrodošlice". Agencija je zasluge za historijski sastanak pripisala Kim Jong-unu.

- Sastanak je održan zahvaljujući velikoj ljubavi vrhovnog vođe prema narodu te želji za samoodređenjem - navodi se.

Američki stručnjaci i južnokorejska ministrica vanjskih poslova izjavili su da je Donald Tramp velikim dijelom zaslužan za održavanje historijskog sastanka.

- Nijedan drugi predsjednik nije stavio toliki pritisak na Sjevernu Koreju - izjavio je Majkl Morel (Michael Morell), CBS-ov viši suradnik za pitanja nacionalne sigurnosti. Morel je radio za CIA-u više od tri desetljeća.

Također je upozorio da se Sjevernoj Koreji "ne može vjerovati". Adam Kethart (Cathcart), predavač kineske historije na Univerzitetu u Ledsu, izjavio je da se "o skoro svim detaljima sastanka dviju Koreja u prošlosti već raspravljalo s neuspjehom".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.