GLOBUS

Merkel: Sporazum s Iranom u interesu međunarodne zajednice

Srna

16.5.2018

Najbolji način da se riješe straha međunarodne zajednice povodom regionalne uloge Irana i njegovog raketnog programa je provođenje sporazuma o nuklearnom programu Teherana, čak i poslije povlačenja SAD, rekla je danas njemačka kancelarka Angela Merkel.

- Pitanje je možete li imati bolji nastup ukoliko poništite sporazum ili ako ostanete u njemu. Mi kažemo da možete imati bolji nastup ako ostanete u sporazumu - rekla je Merkel u obraćanju poslanicima donjeg doma parlamenta.

Evropske sile podržale su očuvanje nuklearnog sporazuma s Teheranom i ograničavanje atomskog programa Irana u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija. 

- Ovaj sporazum nije idealan, ali Iran poštuje svoje obaveze, prema svim saznanjima međunarondih nuklearnih agencija - rekla je Merkel.

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) objavio je prošle sedmice da se njegova zemlja povlači iz sporazuma i najavio ponovno uvođenje sankcija Iranu. 

- Uprkos svim teškoćama koje imamo ovih dana, transatlantski odnos mora biti u stanju da se bavi neslaganjima - izjavila je Merkel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.