GLOBUS

Tusk nakon sastanka s Đukanovićem: EU i zapadni Balkan moraju prijeći na konkretna djela

Agencije

5.6.2018

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je da je vrijeme da EU i Zapadni Balkan sa političkih izjava pređu i na konkretna djela.

Tusk je to izjavio tokom razgovora sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem u Briselu.

“Prošlog mjeseca lideri EU i Zapadnog Balkana ponovo su potvrdili evropsku perspektivu kao svoj strateški izbor. Danas, više nego ikada, potrebni su nam ne samo političke izjave već i konkretna djela”, rekao je Tusk.

Predsjednik Evropskog vijeća kaže da je vrlo simbolično to što je prva zvanična posjeta Mila Đukanovića u novom mandatu predsjednika Crne Gore upravo Brisel, bez svake sumnje potvrđuje evropski i evroatlantski pravac Crne Gore.

“Crna Gora danas slavi godišnjicu članstva u NATO i ostaje lider pristupnih pregovora sa EU”, naglasio je Tusk.

Donald Tusk je rekao da želi da vidi brži napredak u pristupnim pregovorima Crne Gore koji se neće zasnivati samo na otvaranju i zatvaranju poglavlja već na snažnim rezultatima u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije u organizovanog kriminala kao i jačanju slobode medija i civilnog društva u zemlji.

Tusk je sa žaljenjem konstatovao da proevropske snage u Crnoj Gori nisu u mogućnosti da sarađuju u okviru postojećih institucija i pozvao Đukanovića da svojim vodstvom prevaziđe ove slabosti.

Istovremeno, predsjednik Evropskog vijeća ukazao je na potrebu primjene preporuka međunarodnih posmatrača koji su učestvovali na aprilskim izborima u Crnoj Gori, a u cilju jačanja povjerenja javnosti u institucije i ishod glasanja.

Donald Tusk se zahvalio Crnoj Gori i na njenoj čvrstoj podršci i solidarnosti zajedničkoj evropskoj vanjskoj i sigurnosnoj politici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.