SVIJET

Mas: Evropa neće pokleknuti pred američkim prijetnjama

AFP

Fena

24.7.2018

Evropa neće pokleknuti pred prijetnjama Sjedinjenih Američkih Država u trgovinskom sporu koji želi riješiti kroz pregovore, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Heiko Maas). 

Njegova izjava dolazi dan uoči posjete delegacije Evropske komisije (EK) Vašingtonu zbog pregovora o pitanju uvođenja dodatnih carina.

Predsjednik EK Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) bi u srijedu trebao da se sastane s predsjednikom SAD Donaldom Trampom (Trump) da bi diskutirali o uvođenju američkih carina na evropski čelik i aluminij te o Trampovim prijetnjama vezano za njihovo proširenje i na evropske automobile.

- Dobro je da će Žan-Klod Junker biti u Vašingtonu da bi razgovarao i potražio rješenje, ali mi ne idemo na pregovore s pištoljem uperenim u naša prsa. Ne mislim da će nas prijetnje približiti rešenju - rekao je Mas.

Tramp se žalio zbog viših carina koje Evropska unija primjenjuje na uvozne automobile, dok evropski zvaničnici poručuju da su znatno više američke carinske stope za druge proizvode, uključujući kamione


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.