RJEŠENJE

Evropska komisija najavila nove mjere u vezi s migrantskom krizom

Ovim planom ne zahtijeva se od svih zemalja članica da prime izbjeglice

Arhiv

Srna

6.9.2018

Evropska unija najavit će planove iduće sedmice s ciljem jačanja vanjskih granica bloka i motiviranja drugih zemalja da učine više u vezi s migrantima. 

Ovi planovi predstavljaju posljednji napor Evropske komisije predvođene Žan-Klodom Junkerom (Jean-Claude Juncker) da pojača politiku po tom pitanju koje je podijelilo Evropu još 2015. godine, kada je na evropski kontinent stiglo više od milion izbjeglica i migranata. 

Junker će predložiti više mogućnosti za migrante da legalno uđu u EU, uključujući dobivanje studentskih ili radnih viza. On će ovo reći u svom posljednjem govoru o Stanju unije pred Evropskim parlamentom 12. septembra, nakon čega će se povući.

Komisija će iznijeti prijedloge kao što je jačanje mandata agencije EU za kontrolu granica "Fronteks".

U isto vrijeme Austrija, koja je trenutno predsjedavajuća bloka, pokušava riješiti neslaganje među članicama u vezi s migrantima koji dolaze morskim putem.

Prema prijedlogu Beča, koji je nazvan "obavezna solidarnost", članice EU mogu prihvatiti migrante i izbjeglice, osigurati eksperte ili opremu za vanjske granice EU ili da daju doprinos na drugi način.

Ovim planom ne zahtijeva se od svih zemalja članica da prime izbjeglice. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.