PARIZ

Veliki broj policajaca osiguravat će protest "žutih prsluka"

Demonstranti zakazuju proteste putem društvenih mreža

Pariz: Na ulicama će biti oko 5 hiljada policajaca. AFP

SRNA

1.12.2018

Francuske vlasti angažirale su više hiljada policajaca za praćenje novih protesta u Parizu zbog povećanja cijena goriva.

Više od dvije sedmice demonstranti obučeni u žute prsluke blokiraju puteve širom Francuske zbog povećanja cijena goriva.

Prije sedam dana više hiljada demonstranata, koji nemaju organizatora i uglavnom proteste zakazuju putem društvenih mreža, okupilo se u Parizu i pretvorilo Šanzelize u borbenu zonu nakon sukoba s policijom, koja je ispalila suzavac i upotrijebila vodeni top.

- Zabrinuti smo da će se manje grupe izgrednika koji nisu povezani sa žutim prslucima ubaciti među demonstrante radi sukoba sa sigurnosnim snagama. Usljed jakih mjera osiguranja na Šanzelizeu, postoji strahovanje da će nasilnici otići u neki drugi dio grada - rekao je zvaničnik policijskog sindikata "Alternativ polis" Denis Žakob (Dennis Jacob).

Zvaničnici su izrazili očekivanje da će u Parizu biti oko 5.000 policajaca, što je mnogo više od 3.000 koji su osiguravali demonstracije prije sedam dana. Još oko 5.000 bit će poslano širom zemlje radi praćenja drugih, sličnih demonstracija.

Radnici gradskih službi postavili su jučer metalne ograde i drvenu zaštitu na izloge restorana i butika duž Šanzelizea. Najpoznatija avenija u Parizu bit će blokirana za saobraćaj.

Širom Pariza za danas su zvanično zakazana tri protesta, uključujući i žute prsluke. Sindikati protestiraju zbog nezaposlenosti, a druge demonstracije su zakazane i protiv rasizma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.