SVIJET

Japan kupuje desetine borbenih aviona

Vlada usvojila i odluku o kupovini 42 primjerka američkog F-35 u narednoj deceniji

Odlučena kupovina 42 primjerka američkog aviona "F-35". Arhiv

Srna

18.12.2018

Japan će dobiti prvi nosač aviona poslije Drugog svjetskog rata i kupit će desetine borbenih aviona prema novom planu o odbrani, koji je danas usvojen. 

Novi petogodišnji plan predviđa unapređenje dva postojeća nosača helikoptera da bi mogli primiti i borbene avione. 

Ovo je nova mjera premijera Šinza Abea (Shinzo Abe) u pravcu jačanja japanske vojske u vrijeme kada Kina pojačava svoj vojni utjecaj u regionu i dok postoje tenzije u odnosima sa Sjevernom Korejom. 

Kritičari kažu da se Tokio ovim potezom udaljava od obećanja da će se držati striktno defanzivne politike, u skladu sa pacifističkim Ustavom usvojenim poslije Drugog svjetskog rata, prenio je AFP.

Portparol vlade Jošihide (Yoshihide) Suga rekao je na redovnoj konferenciji za novinare da će biti "osiguran kvantitet i kvalitet odbrambenih sposobnosti u skladu sa sigurnosnim okruženjem koje se brzo mijenja". 

On je dodao da vlada vjeruje da su ove mjere dozvoljne ustavom. 

Petogodišnjim planom predviđeno je ulaganje rekordnih 244 milijarde dolara u vojsku do marta 2024. godine. Planirano je da dva razarača klase "izumo" budu preuređena da bi sa njih mogli da polijeću borbeni avioni poput F-35B. 

Vlada je usvojila i odluku o kupovini 42 primjerka američkog aviona F-35 u narednoj deceniji. Vjeruje se da će to biti varijanta sa oznakom "B", koja ima sposobnost polijetanja sa kratkim zaletom i vertikalnog slijetanja. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.