REAKCIJE

Išinger: Teheran puca sebi u nogu

On je upozorio da Evropa ne bi trebala napraviti bilo kakav potez pridruživanja Vašingtonu u povlačenju iz pregovora s ovom zemljom

Volfgang Išinger. Arhiva

Srna

17.1.2019

Iran šteti naporima Evrope da se održi sporazum o nuklearnom programu Teherana postupcima kao što je slučaj potencijalne špijunaže u koju je umiješan jedan član njemačke vojske, izjavio je predsjedavajući minhenske sigurnosne konferencije Volfgang Išinger (Wolfgang Ischinger). 

On je upozorio da Evropa ne bi trebala napraviti bilo kakav potez pridruživanja Vašingtonu u povlačenju iz sporazuma s Iranom iz 2015. godine, jer je cilj tog sporazuma zaustavljanje nuklearnog programa Teherana i ne odnosi se na druge postupke u regionu ili na špijunažu.

Njemačka, koja zajedno s Francuskom predvodi napore za očuvanje sporazuma, izrazila je veliku zabrinutost u razgovoru s predstavnikom Iranske ambasade zbog slučaja državljanina Afganistana i Njemačke, koji je u utorak, 15. januara, uhapšen zbog špijunaže.

- Razgovarali smo o slučaju sa šefom ambasade i izrazili zabrinutost zbog potencijalnih obavještajnih aktivnosti - izjavio je neimenovani izvor iz njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

Išinger, koji je bio njemački ambasador u Vašingtonu, osudio je postupke Irana i naglasio da bi bila iluzija misliti da će vlade ograničiti špijunske aktivnosti, čak i ako postoji formalni sporazum u kojem su obuhvaćeni takvi postupci.

- Iran bi trebao biti dovoljno pametan da shvati da sam sebi puca u nogu, jer šteti političkom raspoloženju koje okružuje sporazum, ali to nije razlog da se sporazum ukine - istakao je Išinger.

Išinger je napomenuo da postupci Irana u Njemačkoj i drugdje izazivaju političku zabrinutost i zasjenjuju napore da se održi nuklearni sporazum s Iranom.

Predsjedavajući konferencije dodao je da će iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif prisustvovati ovogodišnjoj konferenciji u Minhenu, koja će se održati od 15. do 17. februara.

Osim Zarifa, konferenciji će, između ostalih, prisustvovati njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron), predsjednik Egipta Abdel Fatah el-Sisi, državni sekretar SAD Majk Pompeo (Mike), šef saudijske diplomatije Adel el-Džubeir i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.