ŠTA SU REKLI

Šta predsjednički kandidati u Hrvatskoj misle o BiH

Hrvati u BiH nisu dijaspora nego autohtoni narod, kazala Grabar-Kitarović

Kandidati učestvovali u TV debati. Igor Kralj/PIXSELL

Fu. M. / Avaz.ba

18.12.2019

Kandidati za predsjednika Hrvatske sinoć su održali prvu i jedinu televizijsku debatu. Tema je bilo mnogo, od čuvanja granice, NATO-a, ćiriličnih natpisa, gej brakova, do politike koju ova zemlja treba voditi prema BiH.


Evo šta su pojedini predsjednički kandidati kazali o BiH.


Zoran Milanović:


- Nakon 30 godina saplitanja, odgovoriti na ovo pitanje u minuti bila bi uvreda za BiH. Svesti jednu zemlju na minutu, to niko nije zaslužio. Ja sam tu za jedinstvenu BiH, tamo živi pola miliona Hrvata.


Dalija Orešković:


- I nas i njih je svakim danom sve manje. Treba objaviti za šta se troši budžetski novac i tek tada možemo reći da smo bili odgovorni i prema sebi i prema njima.


Ivan Pernar:


- Nažalost, HDZ-ova politika uvela je Hrvate i Bošnjake u sukob u kojem su pobijedili Srbi. HDZ-u su Hrvati u BiH potrebni samo kada su izbori. Narode u BiH, nemoj dati svoj glas za ruku koja te gura u ponor.


Miroslav Škoro:


- Bosna i Hercegovina je država hrvatskog naroda. Hrvati u BiH trenutno nisu suvereni. Vlast koju vodi Željko Komšić, nije vlast koju su izabrali Hrvati.


Anto Đapić:


- Suvereniteta nema bez tla, naroda i vlasti. Hrvati u BiH to nemaju, situacija nikad nije bila kritičnija. Ta dramatičnost se može promijeniti samo formiranjem Hrvatske Republike u BiH i ja ću se za to boriti.


Kolinda Grabar-Kitarović:


- Hrvati u BiH nisu dijaspora nego autohtoni narod. Mi želimo politiku dobrosusjedstva, ali se beskompromisno borimo za prava hrvatskog naroda. Bosna i Hercegovina je i naša strateška dimenzija.Svi oni koji nazivaju Hrvate u BiH glasačkom mašinerijom, to je teška uvreda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.