ANALIZE

"New York Times" o hrvatskim izborima: Kolinda koketira s ekstremnom desnicom

Za vladajući HDZ je bitno zadržati predsjednika, piše ovaj list, jer će on ili ona biti uključeni u proces predsjedavanja EU

Grabar-Kitarović: Potresao je niz gafova. Nikola Cutuk/PIXSELL

Fu. M. / Avaz.ba

20.12.2019

O predstojećim hrvatskim predsjedničkim izborima pisao je i "New York Times". Kako navodi ovaj list, Hrvatska će imati vrlo tijesne izbore na koje se gleda kao na test za konzervativnu vladu nekoliko dana prije nego što najnovija članica Evropske unije prvi put preuzme predsjedavanje Unijom.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović takmiči se za drugi mandat, a suočava se s ljevičarskim bivšim premijerom Zoranom Milanovićem, desničarskim izazivačem Miroslavom Škorom i još osmero drugih kandidata. No troje vodećih kandidata vrlo je blizu prema anketama i ne očekuje se da itko pobijedi u prvom krugu, za što bi trebao više od 50 posto glasova - navodi "New York Times". 

Za vladajući HDZ je bitno zadržati predsjednika, piše ovaj list, jer će on ili ona biti uključeni u proces predsjedavanja EU-om, i to u kritičnom trenutku za Uniju, uoči Brexita i pregovora o trgovinskom sporazumu koji će uslijediti nakon Brexita.

Zanimljivo je i što se u članku navodi o vodećim kandidatima. Za Grabar-Kitarović primjećuje se da ju je potresao niz gafova u kampanji, ali i da je poznata po "koketiranju s ekstremnom desnicom" dok se prikazuje i kao "opuštena narodna predsjednica koja se, na primjer, ne srami pjevati u javnosti".

Milanovića se opisuje kao političar "otvorenog i populističkog stila". Podupire ga lijevo-liberalna opozicija, a on sam optužuje vladajuće za raširenu korupciju i guranje Hrvatske prema desničarskom nacionalizmu.

Škoru opisuju kao desnog kandidata koji uzima glasove Kolindi, a spominje se i njegova notorna izjava da bi pomilovao osuđenog ratnog zločinca Tomislava Merčepa ako pobijedi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.