POSJETE

Erdoan u Tunisu ponovio spremnost da pošalje trupe u Libiju

Raspravljali smo o eventualnim koracima koje možemo poduzeti i o prilikama za saradnju radi uspostave primirja

Redžep Tajip Erdoan. Xinhua

Fena

25.12.2019

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) doputovao je u srijedu u iznenadnu posjetu Tunisu kako bi raspravljao o saradnji radi uspostave primirja u susjednoj Libiji, gdje Ankara podržava međunarodno priznatu vladu. 

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s tuniskim predsjednikom Kaisom Saiedom, Erdoan je, također, potvrdio spremnost Ankare da pošalje vojnike u Libiju ako dobije takav zahtjev. 

Erdoanova posjeta Tunisu uslijedila je mjesec nakon što su Turska i Libija potpisale dva odvojena sporazuma, jedan o morskim granicama u istočnom Mediteranu i drugi o sigurnosnoj i vojnoj saradnji. Turska podržava Vladu nacionalne sloge (GNA) Fajeza el-Seraja, koja se mjesecima suprotstavlja ofanzivi snaga Halife Haftara s istoka zemlje. 

Erdoan, prvi šef države u posjeti Tunisu od Saiedove uvjerljive izborne pobjede u oktobru, izjavio je da dešavanja u Libiji imaju negativne posljedice po susjedne zemlje, među kojima je i Tunis. 

- Raspravljali smo o eventualnim koracima koje možemo poduzeti i o prilikama za saradnju radi uspostave primirja u Libiji što je skorije moguće i o eventualnom povratku političkom procesu - izjavio je Erdoan. 

U tuniskom hibridnom političkom sistemu, premijer kontrolira većinu političkih domena, dok je predsjednik nadležan za vanjsku politiku, odbranu i sigurnost. Tuniski glavni vanjskopolitički interesi tradicionalno su očuvanje snažnih veza sa mnogo većim susjedima Alžirom i Libijom.

Prošle sedmice, Erdoan je izjavio da Turska neće ostati nijema u suočavanju sa „plaćenicima“, poput "Wagnera", grupe privatnih vojnih ugovarača koja uživa rusku podršku i koje podržavaju Haftarove snage u Libiji.

Moskva tvrdi da je veoma zabrinuta zbog mogućnosti slanja turskih vojnika u Libiju. Erdoan je danas ponovio da će Turska razmotriti opciju razmještanja trupa ukoliko GNA zatraži pomoć nakon potpisivanja sporazuma o vojnoj saradnji, dodavši da "Wagner grupa" „nema nikakvih veza, nema ništa“ u Libiji.

- Do danas mi nismo bili neželjeni gosti bilo gdje, ali ako nam se uputi poziv, mi ćemo to sasvim sigurno procijeniti i poduzeti korake. Seraj je premijer GNA. Mi koordiniramo poteze s njim. Haftar nema takvu titulu – kazao je turski čelnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.