SUKOBI

Nema mira u Afganistanu: Talibani optužuju Amerikance da krše sporazum

Ističu da su i dalje predani poštivanju dogovora, iako tvrde da imaju pravo napasti bilo koji položaj dok sukobljene strane ne dogovore prekid vatre

Sporazum potpisan prije nešto više od mjesec. Arhiv

Avaz.ba

5.4.2020

Talibani su optužili Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike da krše sporazum koji je potpisan prije nešto više od mjesec u katarskoj Dohi. Američka vojska u Afganistanu odbacila je te optužbe.

Talibani u saopćenju navode niz navodnih kršenja dogovora, da nije oslobođeno 5.000 njihovih zatvorenika te da se nastavljaju zračni i drugi napadi američkih i afganistanskih snaga na njihove položaje.

No, i oni gotovo svakodnevno izvode smrtonosne napade na afganistanske snage, iako su trebali smanjiti nasilje nakon potpisivanja sporazuma.  Premda su od tada počinjeni napadi u velikim gradovima, talibani nisu preuzeli odgovornost ni za jedan od njih. 

Ističu da su i dalje predani poštivanju dogovora, iako tvrde da imaju pravo napasti bilo koji položaj dok sukobljene strane ne dogovore prekid vatre.  Američka vojska ističe da poštuje vojne odredbe sporazuma i da su talibanske optužbe "neutemeljene". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.