SVIJET

Zaraženi savjetnici u kabinetu afganistanskog predsjednika

Pozitivno najmanje 20 zvaničnika koji rade u palači Ašrafa Ganija

Ašraf Gani. Agencije

Srna

18.4.2020

Najmanje 20 zvaničnika koji rade u palati predsjednika Afganistana Ašrafa Ganija (70) pozitivni su na koronavirus, rekli su izvori u vladi. Gani je zbog ovoga morao svesti kontakte sa saradnicima na digitalnu komunikaciju. 

Vjeruje se da je izvor zaraze zvanični dokument koji je predat predsjedničkoj palači u Kabulu i preko kojeg su se zarazili članovi osoblja predsjednika. 

- Kontaminirani dokument upućen je kancelariji unutar palače iz drugog odjeljenja vlade i tako su se zarazili zaposleni - rekao je neimenovani zvaničnik. 

Isti izvor je naveo da su neki zaposleni i dalje radili kada su došli rezultati testiranja. Radnici i njihove porodice su u karantinu, ali se vjeruje da je veliki broj zaražen.


Do danas registrirana 933 slučaja koronavirusa. Agencije

Sedik Sediki, portparol Ganija, rekao je da je Komisija za civilnu zaštitu zatražila od vladinih radnika da ostanu kod kuće i prije testiranja i da je ta naredba produžena za još tri sedmice. 

Izvor u vladi rekao je da je Gani, koji ima zdravstvene probleme vezane za stomak, ograničio komunikaciju sa osobljem i lično se sastaje s malim brojem bliskih saradnika.

U Afganistanu su do danas registrirana 933 slučaja koronavirusa. Do sada je umrlo 30 ljudi, ali se vjeruje da će broj zaraženih biti veći zbog ograničenog testiranja.  Ministarstvo zdravlja je upozorilo na potrebu poboljšanja mjera zaštite i prevencije da se ne bi suočili sa pravom katastrofom.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.