TEORIJA ZAVJERE

Amerikanku optužili da je donijela virus u Vuhan

To je poput buđenja iz lošeg sna koji prelazi u noćnu moru iz dana u dan, izjavila je Benasi

Benasi: Poput buđenja iz lošeg sna koji prelazi u noćnu moru. CNN

Avaz.ba

27.4.2020

Matje Benasi (Maatje Benassi), rezervista američke vojske i majka dvoje djece, postala je meta teoretičara zavjere, koji je lažno „smještaju“ na početak pandemije koronavirusa, optuživši je da je ona ovo oboljenje donijela u Kinu, prenosi CNN.

Lažne tvrdnje svakodnevno se šire preko YouTubea. Do sada su pokupile stotine hiljade pregleda, a prigrlili su ih mediji iz Kine, koja je žarište pandemije. Iako nisu bili pozitivni na testu na koronavirus ili imali simptome, Benasi i njen suprug sada su predmet rasprave na kineskim društvenim medijima.

Optužbe, koliko god bile lažne, okrenule su njihov život naopako. Par kaže da je njihova kućna adresa objavljena na mreži i da su, prije nego što su ugasili naloge, bili zatrpani uvredljivim i prijetećim porukama na društvenim mrežama. Matje kaže da sada strahuje i za svoj život.

- To je poput buđenja iz lošeg sna koji prelazi u noćnu moru iz dana u dan – izjavila je Benasi za CNN. 

Vuhan: Grad u kojem je buknuo virus. AFP

Haos je počeo u martu, nekoliko mjeseci nakon što je registiran prvi slučaj koronavirusa u Kini, kada su pristalice teorije zavjere u fokus doveli Benasi. Osnova teorije, ali bez dokaza, zasniva se na tome da je koronavirus biološko oružje koje je američka vojska „dopremila“ u Kinu preko svojih pripadnika, a kao „prenosioca“ označili su Benasi.

 Ona je u oktobru 2019. učestvovala na Svjetskim vojnim igrama u Vuhanu, gradu u kojem je virus i buknuo prošle godine. Matje se takmičila u biciklizmu, gdje je u posljednjem krugu pala te zadobila prijelom rebara. Uprkos povredi, Benasi je uspjela završiti utrku. No, to se pokazalo tek kao početak agonije.

I dok su stotine drugih sportista iz vojske Sjedinjenih Američkih Država nastupile na Igrama u Vuhanu, upravo je njoj „dodijeljena“ glavna uloga u ovoj teoriji, koju su razradili u Kini. Ni to što su ove navode američki zvaničnici odbacili kao besmislice, nije zaustavilo napade na bračni par.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.