HAG

Otkriveni novi detalji na slici "Djevojka s bisernom naušnicom"

Istraživači su uspjeli da rendgenskim skenerom otkriju i trepavice koje nisu vidljive golim okom, kao i to da biserna naušnica, po kojoj slika i nosi naziv, jednostavno lebdi u zraku

Slika koja ne prestaje da iznenađuje. Agencije

Avaz.ba

30.4.2020

Čuvena slika nizozemskog umjetnika Vermera "Djevojka s bisernom naušnicom", ni skoro puna četiri stoljeća otkako je nastala, ne prestaje da iznenađuje.

U najnovijem, ujedno i najvećem naučnom istraživanju koje je provedeno baš na ovom djelu, došlo se do novih, iznenađujućih otkrića, objavio je haški muzej "Mauritshuis".

- Nijedna Vermerova slika ne zaokuplja pažnju historičara umjetnosti kao "Djevojka s bisernom naušnicom", koja u očima skriva posebnu dubinu. O slici smo otkrili više nego ikada do sada - rekla je upravnica muzeja Martin Goselink na videokonferenciji za medije.

Modernim tehnologijama grupa stručnjaka je utvrdila da je nizozemski barokni slikar ovo remek-djelo zamislio i naslikao drugačije od onoga kako ga mi znamo - na platnu iza djevojke nalazila se i zelena zavjesa, koja je s vremenom nestala. 

Još se ne zna ko je, zapravo, na slici. Agencije

Istraživači su uspjeli da rendgenskim skenerom otkriju i trepavice koje nisu vidljive golim okom, kao i to da biserna naušnica, po kojoj slika i nosi naziv, jednostavno lebdi u zraku, jer ne postoji žica koja je spaja s ušnom resicom.

Nažalost, uprkos detaljnim istraživanjima, nije otkrivena i najveća tajna slike - identitet djevojke. 

Neki izvori tvrde da je u pitanju Vermerova najstarija kćerka Marija. Kako je i sama bila slikarka, jedan dio stručnjaka smatra da je ona bila autorica velikog broja očevih slika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.