VELIKI USPJEH

Elon Musk: Prvi korak na putu prema civilizaciji na Marsu

Prvi put da Amerikance u svemir nose svemirske letjelice u vlasništvu privatnih kompanija

Elon Musk. AFP

Avaz.ba

31.5.2020

Američki astronauti Robert Benken (Behnken) i Daglas Harli (Douglas Hurley) pristali su u misiji NASA-e i „SpaceX-a“ na svemirsku stanicu. Njihova Dragon kapsula, koju je opskrbila i njome upravljala privatna kompanija „SpaceX“ Elona Muska, pristala je na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Astronauti će morati pričekati da se završe provjere curenja i pritiska prije nego što se mogu iskrcati i pridružiti ruskoj i američkoj posadi koja je već na ISS-u.

Ovo je historijski uspjeh Muskove kompanije, koja je prekjučer s Floride lansirala dvojicu astronauta u svemir, što je prvo polijetanje Amerikanaca s američkog tla u zadnjih devet godina. Ovo je i prvi put da Amerikance u svemir nose komercijalne svemirske letjelice, u vlasništvu privatnih kompanija koje njima i upravljaju.



Elon Musk. AFP

Za Muska je to još jedan veliki uspjeh njegovih višekratnih raketa kojima želi letove učiniti jeftinijima i češćima. Južnoafrikanac i „high-tech“ mogul koji je bogatstvo stekao u Silicijskoj dolini izvršni je direktor proizvođača električnih automobila i baterija "Tesla“.

- Zaista sam preplavljen emocijama. Teško je govoriti, iskreno. Proveo sam 18 godina radeći za ovo, teško je vjerovati da se zapravo i dogodilo. Teško je sve to pojmiti. Mislim da u ovom trenutku nisam na čisto sa svojim emocijama. Nadam se da je ovo prvi korak na putu prema civilizaciji na Marsu, prema multiplanetarnom životu, bazi na Mjeseci i proširenju izvan granica Zemlje - izjavio je Musk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.